Stefania Veljković

Umetnost kroz kosu, drugi deo

U prvom delu „Umetnosti kroz kosu“ Stefania Veljković je detaljno predstavila dva eksponata, tapiserije od kose – Skica i Verižnjača. Drugi deo sadrži galeriju ostalih eksponata i crteža koji čine celinu izložbe.

Stefania D. Veljković, rođena je 26.09.1986. god. u Paraćinu. Na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu diplomirala je 2011. godine na Master studijama slikarstva u klasi prof. Anđelke Bojović. Studije prvog stepena – Osnovne akademske studije završila je, takođe, na FLU u Beogradu 2009. godine, a školu za umetničke zanate u Šapcu, smer stilskog krojača, 2005. godine.

Stefania je do sada imala devet samostalnih izložbi u Šapcu, Paraćinu, Beogradu, Potočcu (kod Paraćina), Kraljevu i Despotovcu, od kojih dve ovogodišnje – u martu i aprilu izložba „Kosa“ u Centru za kulturu i obrazovanje „Božidarac 1947“ u Beogradu i u maju izložba radova u Centar za kulturu „Sveti Stefan, despot srpski“ u Despotovcu. Učestvovala je na preko 20 grupnih izložbi.

Dobitnik je nagrada: prve nagrade u kategoriji vizuelnih umetnosti na konkursu „Planeta Art“ udruženja „Šta hoćeš?“ 2014. godine i nagrade za peto mesto likovnog konkursa „Na putu svetlosti“ koji je organizovala Elektro-distribucija Kraljevo i Službeni glasnik Beograd 2004. godine.

Učesnik je Prve međunarodne studentske likovne kolonije „Prepoznavanje“ u Sićevu 2011. godine i radionice zidnog slikanja „Mural grada“, u okviru Letnje umetničke škole Univerziteta umetnosti iz Beograda „Rudnik skrivenog blaga“, na području opštine Despotovac 2010. godine.