Стефаниа Вељковић

Уметност кроз косу, други део

У првом делу „Уметности кроз косу“ Стефаниа Вељковић је детаљно представила два експоната, таписерије од косе – Скица и Верижњача. Други део садржи галерију осталих експоната и цртежа који чине целину изложбе.

Стефаниа Д. Вељковић, рођена је 26.09.1986. год. у Параћину. На Факултету ликовних уметности у Београду дипломирала је 2011. године на Мастер студијама сликарства у класи проф. Анђелке Бојовић. Студије првог степена – Основне академске студије завршила је, такође, на ФЛУ у Београду 2009. године, а школу за уметничке занате у Шапцу, смер стилског кројача, 2005. године.

Стефаниа је до сада имала девет самосталних изложби у Шапцу, Параћину, Београду, Поточцу (код Параћина), Краљеву и Деспотовцу, од којих две овогодишње – у марту и априлу изложба „Коса“ у Центру за културу и образовање „Божидарац 1947“ у Београду и у мају изложба радова у Центар за културу „Свети Стефан, деспот српски“ у Деспотовцу. Учествовала је на преко 20 групних изложби.

Добитник је награда: прве награде у категорији визуелних уметности на конкурсу „Planeta Art“ удружења „Шта хоћеш?“ 2014. године и награде за пето место ликовног конкурса „На путу светлости“ који је организовала Електро-дистрибуција Краљево и Службени гласник Београд 2004. године.

Учесник је Прве међународне студентске ликовне колоније „Препознавање“ у Сићеву 2011. године и радионице зидног сликања „Мурал града“, у оквиру Летње уметничке школе Универзитета уметности из Београда „Рудник скривеног блага“, на подручју општине Деспотовац 2010. године.