Nagrada za roman „Putnikova ciglana“

Radovanu Belom Markoviću nagrada „Grigorije Božović“

Radovan Beli Marković

Književna nagrada „Grigorije Božović” za stvaralaštvo pisano u duhu pripovedne proze Grigorija Božovića, koju dodeljuje Kulturni centar „Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku, pripala je Radovanu Belom Markoviću za roman „Putnikova ciglana“.

Nagrada je uručena na svečanosti u Zubinom Potoku, u ponedeljak 6. juna, i sastoji iz novčanog dela, povelje i diptiha u duborezu sa likom Grigorija Božovića, a dodeljena je jednoglasnom odlukom žirija, koji je radio u sastavu: Mileta Aćimović Ivkov, Dragiša Bojović i Andrijana Živanović.

U obrazloženju žirija se kaže da je autor oblikujući „stvarne priče iz izmišljenog života”, svojoj visokoj stvaralačkoj zidanici dodao i roman kontinuiteta „Putnikova ciglana“. U njemu su upečatljivo iskazane neke tipične i reprezentativne odlike njegovog prepoznatljivog književnog sveta i stvaralačkog postupka usredsređenog na snagu jezičke imaginacije, fantazijsko, groteskno i humorno oblikovanje proznog opisa i vizije sveta.

Roman „Putnikova ciglana“ objavljen je u izdanju Srpske književne zadruge. U najužem izboru našla se i putopisna knjiga Viktora Lazića „Na vratima istoka“ (Laguna, 2015).

(Foto: Đorđe Đoković)