Награда за роман „Путникова циглана“

Радовану Белом Марковићу награда „Григорије Божовић“

Радован Бели Марковић

Књижевна награда „Григорије Божовић” за стваралаштво писано у духу приповедне прозе Григорија Божовића, коју додељује Културни центар „Стари Колашин“ у Зубином Потоку, припала је Радовану Белом Марковићу за роман „Путникова циглана“.

Награда је уручена на свечаности у Зубином Потоку, у понедељак 6. јуна, и састоји из новчаног дела, повеље и диптиха у дуборезу са ликом Григорија Божовића, а додељена је једногласном одлуком жирија, који је радио у саставу: Милета Аћимовић Ивков, Драгиша Бојовић и Андријана Живановић.

У образложењу жирија се каже да је аутор обликујући „стварне приче из измишљеног живота”, својој високој стваралачкој зиданици додао и роман континуитета „Путникова циглана“. У њему су упечатљиво исказане неке типичне и репрезентативне одлике његовог препознатљивог књижевног света и стваралачког поступка усредсређеног на снагу језичке имагинације, фантазијско, гротескно и хуморно обликовање прозног описа и визије света.

Роман „Путникова циглана“ објављен је у издању Српске књижевне задруге. У најужем избору нашла се и путописна књига Виктора Лазића „На вратима истока“ (Лагуна, 2015).

(Фото: Ђорђе Ђоковић)