Doživi Teslu

Oči u oči sa Nikolom Teslom

Doživi Teslu

Okrenete se oko sebe i vidite stare drvene komode, pisaći sto, ormar i uzani krevet u uglu minijaturne prostorije. Onda čujete glas koji izgovara „Dobro došli u moju sobu“. To je Nikola Tesla.

Laboratorija u Kolorado Springsu
Laboratorija u Kolorado Springsu

Ovako počinje putovanje kroz samo jedan segment života naučnika, koje je svim posetiocima Muzeja Nikole Tesle u Beogradu od juče omogućeno virtuelnom izložbom „Doživi Teslu“. Izložbu je donirala „Direct media“, a direktan kontakt sa izumiteljem obrtnog magnetskog polja dešava se kroz četiri njegova životna i stvaralačka doba, od mladih do poodmaklih godina, kao i pogledom na njegovu viziju budućnosti. To je omogućeno specijalnom kacigom koju stavite na glavu, uređajem virtuelne realnosti koji vas uvodi u svet gde je Tesla živeo i stvarao svoje izume. Na svakom virtuelnom mestu koje posetite, da li to bila naučnikova laboratorija, toranj na Long Ajlandu, hidrocentrala na Nijagarinim vodopadima, ili pak njegova soba u hotelu „Njujorker“, društvo vam pravi upravo Nikola Tesla.

Laboratorija u Kolorado Springsu
Laboratorija u Kolorado Springsu

– Pri prvom virtuelnom putovanju, teško je da se fokusirate na to šta vam on priča jer ste obuzeti onim što vidite. Vi se nalazite pored njega, na primer u njegovoj laboratoriji, možete da mu se približite i asistirate mu pri izvođenju eksperimenata. Sve to deluje veoma realno i samim tim zbunjujuće – kaže autor izložbe „Doživi Teslu“ Vitomir Jevremović.

Toranj na Long Ajlandu
Toranj na Long Ajlandu

I zaista je tako. Kad pomoću virtuelnog upravljača izaberete jednu od lokacija iz Teslinog života, nađete se u potpunom čudu. Stvorite se u sobičku njujorškog hotela „Njujorker“ u kojem je naučnik srpskog porekla proveo poslednjih 10 godina života i počnete da se okrećete oko sebe upijajući svaki deo prostorije. A potom vas obuzme osećaj tuge zbog jako skromnih uslova u kojima je živeo jedan od najvećih umova svih vremena. Sve je tako obično: jedan ormar, jedan pisaći sto, krevet, možda dve komode i nekoliko slika koje vise na zidu. Tek onda primetite sedog Nikolu Teslu kako stoji ispred vas i obraća vam se na srpskom jeziku objašnjavajući kako je provodio dane u toj sobi i šta mu se događalo.

Soba 3327 u hotelu „Njujorker“
Soba 3327 u hotelu „Njujorker“

– Svaka virtuelna lokacija je potpuno autentična i svaki detalj je takav kao što je bio u Teslino vreme. Na taj način će svi koji tokom izložbe zarone u njegov svet imati realnu sliku o njegovom životu i moći će prvi put da se na višem nivou povežu s naučnim genijem kakav je bio Tesla. Ceo projekat napravljen je s višim ciljem razumevanja i realnog viđenja njegovog života – priča Jevremović.

Nijagarini vodopadi
Nijagarini vodopadi

Šetajući s Teslom po autentičnim mestima, on vam priča o svojim dostignućima, burnom odnosu s naučnim suparnikom Tomasom Edisonom, zašto se nikada nije oženio i kako je proveo poslednje trenutke svog života.

Ovaj nesvakidašnji doživljaj je od 9. jula postao stalna postavka Muzeja Nikole Tesle. Tako će svako ko ga poseti moći makar nekoliko minuta da provede u društvu naučnog genija, proputuje predelima iz njegovog života i iz prve ruke sazna kako izgleda kad uspete da osvetlite celu planetu.

Tesline vizije budućnosti
Tesline vizije budućnosti

Putovanje s Teslom u vašem domu

Nakon pilot-projekta virtuelnog Tesle u Muzeju u Beogradu, ekipa kompanije „Direct media“, zaslužna za njegov nastanak, počinje s radom na izradi mobilne aplikacije koja će Teslu dovesti u svačiji dom.

– Uskoro će svako ko ima Android ili „epl“ uređaj moći da putuje s Teslom u bilo kom trenutku, čak i u inostranstvu. Najbolji doživljaj je svakako s virtuelnim uređajem, ali će i oni koji takav ugođaj ne mogu da priušte moći na svom mobilnom aparatu da pogledaju naučnikov tutorijal o njegovom životu – rekao je direktor kompanije „Direct media“ Jovan Stojanović.

(Ivana Nedić, Blic, 10. jul 2016.)
Foto: Fesjbuk stranica Doživi Teslu

PROGRAM „TESLA DANI 2016“

Tesla dani 2016.