U Čortanovcima 29. juna

Londonski Glob teatar otvara treći „Šekspir festival”

Vila Stanković - Čortanovci

Čortanovci, 29. jun – Treći „Šekspir festival“ biće održan od danas do 6. jula u Vili Stanković u Čortanovcima, a počeće predstavom „Dva viteza iz Verone“ u izvođenju Glob teatra iz Londona, u režiji Nika Begnala.

U glavnom programu naći će se pet predstava, a posle Engleza nastupiće i umetnici iz Grčke, Portugalije, Indije i Srbije.

– Planirali smo i jednu svoju produkciju, Šekspirovu „Buru“, ali nismo dobili sredstva pa ćemo igrati prošlogodišnju predstavu „Perikle“ i s njom zatvoriti festival – objanjava Nikita Milivojević, direktor festivala.

Na sceni pod otvorenim nebom, s pogledom na Dunav, oko tri stotine gledalaca imaće privilegiju da uživa u kratkom, ali bogatom programu. Grci stižu s jednim neuobičajenim rediteljskim čitanjem komada „Mera za meru“, a portugalska trupa izvodi „Pesme za Šekspira“, u postavci Žoao Farinja. Sledi indijska „Bogojavljenska noć“ koja je neka vrsta muzičke predstave izvedene na originalnim instrumentima – ovi umetnici u režiji Atula Kumara zapravo „pevaju“ Šekspira.

Osnivač festivala je rekao da je ove godine budžet manifestacije četiri miliona dinara (dva miliona manje nego prošle), te su zbog toga morali da otkažu nekoliko predstava – „Mletački trgovac“ (Izrael), „Otelo“ (Moskva), dolazak šekspirologa Randala Martina iz Kanade, a planirali su da predstave i specijalni program Glob teatra pripremljen povodom Šekspirovog jubileja.

„Oni su snimili 37 kratkih filmova od po 10 minuta – na autentičnim lokacijama gde se dešavaju Šekspirova dela poznati engleski glumci govore monologe i postavili su 37 ekrana duž Temze na kojima se emituju ti filmovi. Imali smo ideju da postavimo nekoliko ekrana u Knez Mihailovoj, u Novom Sadu, Inđiji i Čotranovcima, ali ni za to nismo dobili novac“, ispričao je Milivojević.

Milivojević je najavio i prateći program koji će obuhvatiti projekcije filmova snimljenih po Šekspirovim delima, kao i predstave studenata koji tek „kreću sa Šekspirom“. On je sa zadovoljstvom konstatovao da je interesovanje za festival kod publike ogromno, da je malo 310 sedišta kojima raspolažu i da se karte vrlo brzo rasprodaju, te da bi bilo lepo kada bi imali i po dva izvođenja svake predstave.

„Šekspir festival“ su, pored Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, podržali Opština Inđija i „Uniqa osiguranje“.

SAMO KOMEDIJE

Engleska predstava dolazi sasvim „sveža“ na Festival: „Dva viteza iz Verone“ premijerno su izvedena u Londonu 18. juna! Za publiku je predviđen titl na srpskom jeziku, a jedna od zanimljivosti ovogodišnjeg repertoara je da su sve festivalske predstave komedije.

(Politika / Večernje Novosti, 29. jun 2016.)