73. Međunarodni filmski festival u Veneciji

Kusturica u trci za „Zlatnog lava“

Film Emira Kusturice „Na mliječnom putu“ na venecijanskom festivalu. U konkurenciji i Končalovski, Malik, Venders… Na istom festivalu prvo priznanje za „Sjećaš li se Doli Bel“.

Kadar iz filma „Na mliječnom putu“
Kadar iz filma „Na mliječnom putu“

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica treći put će se naći u trci za „Zlatnog lava“, pošto je njegov novi film „Na mliječnom putu“ uvršten u glavni program ovogodišnjeg venecijanskog festivala. U takmičarskoj selekciji 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, koji će biti održan od 31. avgusta do 10. septembra, među dvadeset filmova našlo se i novo ostvarenje našeg autora.

Nadaleko poznat kao ljubimac kanske publike, Kusturica je od rane mladosti postao miljenik i filmadžija koje se okupljaju na Mostri, gde je ovenčan nagradom već za debitantski film „Sjećaš li se Doli Bel“, te docnije i nagradom za režiju i nagradom publike za film „Crna mačka – beli mačor“.

U novom ostvarenju „Na mliječnom putu“, zasnovanom na rediteljevoj priči objavljenoj u zbirci „Sto jada“, u izdanju „Novosti“, glavnu rolu poneo je sam Kusturica, koji je kadar podelio sa divom Monikom Beluči. Film je najvećim delom sniman u Republici Srpskoj, na području Trebinja i Hercegovine, a u njemu je zaigrala i naša Sloboda Mićalović.

Dugo očekivano novo delo popularnog reditelja prvobitno je trebalo da ima premijeru već u Kanu, ali Kusturica nije na vreme uspeo da konkuriše za taj majski festival, već je smireno sačekao ništa manje uglednu venecijansku smotru, najstariju na svetu.

Pored Kusturice, u trci za „Zlatnog lava“ naći će se niz uglednih autora, poput Andreja Končalovskog, Terensa Malika, Fransoe Ozona, Denisa Vilneva, Vima Vendersa, Amatea Eskalantea, Toma Forda.

Žirijem će predsedavati poznati filmski autor Sem Mendes, a uz poznatog britanskog reditelja će sedeti i filmove ocenjivati i francuska glumica Kjara Mastrojani, ćerka legendarnog Italijana Marčela Mastrojanija.

U takmičarskoj selekciji našlo se dvadeset naslova, među njima i šest američkih, i jedan „evropski vestern“ – kako je najavljen film „Brimstone“ holandskog reditelja Martina Kolhovena.

BELMONDO ZA ŽIVOTNO DELO

Legenda francuskog glumišta Žan-Pol Belmondo biće nagrađen „Zlatnim lavom“ za životno delo, najavili su organizatori venecijanskog festivala. Uz dokumentarno ostvarenje Terensa Malika „Voyage of Time“ i druge dugo očekivane filmove, biće prikazan dokumentarni film Vima Vendersa u kome se pojavljuje australijski muzičar Nik Kejv, najavio je umetnički direktor festivala Alberto Barbera.

(M. Mirković, Večernje Novosti, 29. jul 2016.)