Највећи час стрипа на просторима југоисточне Европе

У Лесковцу одржан највећи јавни стрип-час

Јавни стрип час у Лесковцу

Цртачи Школе стрипа „Никола Митровић Кокан“ данас су у двориштима лесковачких основних школа „Јосиф Костић“ и „Светозар Марковић“ одржали јавни час стрип цртања са око 500 школараца, највећи час на простору југоисточне Европе.

Јавни стрип час у Лесковцу

Уз помоћ предавача ове школе, који су им показивали основе у стрип изражавању, основци су имали избор да на било коју тему нацртају стрип каиш, али предавачи су за сваки случај имали припремљене теме.

„Надамо се да је то само први корак у њиховом уметничком изражавању“, каже Марко Стојановић, предавач Школе стрипа и творац идеје о јавном стрип часу.

Јавни стрип час у Лесковцу

Владана Тончић и Милијана Стефановић из В/2 одељења „Јосиф Костић“ изабрале су теме у којима је мајка љута на сина и његовог тату због просутог мастила на тепих и њену хаљину.

„Уз цртеже смислиле смо и дијалоге у којима се мама љути, што је и иначе у пракси тако да се маме увек љуте и да су строжије од очева“, смеју се девојчице.

Ово је други по реду јавни час. Прошле године је учествовала само школа „Јосиф Костић“ са 300 ученика, а ове се придружила и „Светозар Марковић“.

Јавни стрип час у Лесковцу

„Желимо да пошаљемо поруку о деветој уметности, преко које такође могу да се изразе жеље и страхови и исприча соспствена дечја прича. Хоћемо да их и на овај начин одвојимо од компјутера и склонимо с улице и да им кажемо да осим спорта има и нешто друго чиме могу у Лексовцу се баве, а то је – племенита уметност“, каже Марко Стојановић, који се нада да ће се наредних година јавном часу придружити све лесковачке основне школе.

Јавни стрип час у Лесковцу

Час је организван поводом 21 године од формирања школе, кроз коју је прошло на хиљаде ученика, а две недеље уочи Балканске смотре стрипа, на којој ће своје радове изложити преко 2000 учесника из скоро целог света.

(Милица Ивановић, Југмедиа, 8. јун 2016.)