Počele 59. Zmajeve dečje igre

„Politikin Zabavnik” među Zmajevim laureatima

59. Zmajeve dečje igre

Na 59. Zmajevim dečjim igrama nagrađeni Mošo Odalović i Peđa Trajković, a „Zmajev štap” je pripao Goranu Novakovu. Nagrada za izuzetan doprinos popularisanju književnosti za decu pripala „Politikinom zabavniku”.

Po tradiciji, u dvorištu doma Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, svečano su započele 59. Zmajeve dečje igre. Otvorio ih je ovogodišnji domaćin Igara i nosilac priznanja „Zmajev pesnički štap” Goran Novakov, pesnik, ilustrator, karikaturista i scenograf. Učinio je to pošto mu je direktor Igara Dušan Đurđev uručio pomenuto priznanje.

Dodeljene su i tri ravnopravne nagrade, a laureatima ih je uručio prof. dr Jovan Ljuštanović, predsednik Upravnog odbora Zmajevih dečjih igara. Za izuzetan doprinos popularisanju književnosti za decu, jedna je pripala „Politikinom zabavniku”, a primio ju je Petar Milatović, zamenik odgovornog urednika. Istakavši da ovaj časopis izlazi od 1939. godine, Ljuštanović je posebno naglasio njegovu ulogu u nagrađivanju najboljih knjiga namenjenih deci, a ta nagrada se dodeljuje od 1980. godine, dosadašnji dobitnici su najpoznatiji domaći pisci za najmlađe i mlade.

Sledeće dve nagrade su došle u ruke dvojici pesnika kojima je i crtež takođe jaka strana umetničkog izraza. To su Mošo Odalović i Peđa Trajković. Za Odalovića je rečeno da je „bezgranično odan svetu detinjstva i najplemenitijim ljudskim težnjama”. Trajkoviću je nagrada pripala za „stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu”, kako je, između ostalog, obrazloženo.

Stvaraoci za najmlađe – a prisutno ih je tridesetak – danas će gostovati u odeljenjima Gradske biblioteke i školama u Novom Sadu i okolnim mestima gde će govoriti stihove osnovcima.

No, najveća draž Zmajevih dečjih igara je ta što veliki deo programa nose upravo deca. Gradski trg i Zmaj-Jovina ulica će, sve do nedelje, biti velika pozornica sa mnoštvom malih improvizovanih scena na kojima će, deca za decu, recitovati, crtati, pevati, igrati, svirati, glumiti i pokazati niz drugih umeća. Ređaće se i smenjivati dečji ansambli iz mnogih gradova i sela Srbije – oko stotinu raznih programa sa više hiljada učesnika.

(Boško Lomović, Politika, 8. jun 2016.)