25. Beogradski letnji festival

Na ovogodišnjem BELEF-u 30 programa

BELEF 2016

Na Beogradskom letnjem festivalu (BELEF), koji će se održati od 19. juna do 30. jula u bašti Kapetan-Mišinog zdanja, posetioci će imati priliku da vide 18 koncerata, sedam pozorišnih predstava, tri opere, jednu modnu reviju i jednu izložbu.

Kako je rečeno na predstavljanju programa na današnjoj konferenciji za novinare, 25. BELEF otvoriće koncerti domaće grupe „Zemlja gruva“ i španske grupe „Los mambo džambo“, koja će se prvi put predstaviti beogradskoj publici, dok će ga zatvoriti Državni akademski ansambl „Berjoska“ iz Moskve.

Veliko interesovanje izazvao je najavljeni koncert Ibrice Jusića iz Hrvatske, koji posle mnogo godina nastupa u Beogradu. Ovogodišnji BELEF obeležiće i jubilej Biljane Krstić, koja slavi 40 godina rada i 15 godina ansambla „Bistrik“, a u delu programa namenjenom deci koncert dečjeg hora „Kolibri“.

Koncerte će održati i Matija Dedić i Zoran Predin, Jelena Tomašević i Novosadski Big bend, grupa „Ođila“, ansambl „Renesans“ i LP duo, a najavljeni su i nastupi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, Omladinskog simfonijski orkestar iz Amsterdama, italijanskog ansambla „Moreska nova“, seksteta Anje Đorđević, čembalistkinje Smiljke Isaković i gitariste Uroša Dojčinovića. Predstavnici Narodnog pozorišta u Beogradu biće solisti i orkestar Opere.

Pozorišni deo programa festivala, između ostalog, činiće predstava Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada „Sluga dvaju gospodara“, predstava za decu „Sebični princ“ dečjeg pozorišta „Puž“ i performans „Karneval pisaca velikana“ pozorišta „Pinokio“.

Program obuhvata i humanitarnu reviju Roksande Ilinčić, izložbu na otvorenom „Duhovi – beogradske lutke iz izloga“ Mreže umetničkih škola Design Net, Poetski kabare Ivo Andrić, kao i učešće fakulteta dramskih i fakulteta muzičke umetnosti.

Programom 25. BELEF-a predviđeno je 30 programa od kojih će 10 biti besplatno, a cene ulaznica za ostale programe biće 200, 300, 400 i 600 dinara.

U slučaju lošeg vremena, sve predstave i koncerti biće prebačeni u Dom omladine, Kolarčevu zadužbinu ili Centar „Sava“.

Pre početka konferencije, na kojoj su o programu BELEF-a i BELEF-u govorili zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andreja Radulović, članica Upravnog odbora BELEF-a i zamenica sekretara Sekretarijata za kulturu Gordana Predić, direktor Centra beogradskih festivala (CEBEF) Milan Lazović i upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Milosavljević, minutom ćutanja odata je pošta prenulom glumcu Miloradu Mandiću Mandi.

PROGRAM FESTIVALA BELEF 2016.