Od 20. do 24. jula

Deveta međunarodna umetnička kolonija „Krčedin 2016“

Matija Bećković i katarska umetnica Hanadi Al Darviš predvode više od 180 učesnika umetničke svetkovine u Krčedinu.

Ovogodišnje veliko umetničko okupljanje, Deveta međunarodna umetnička kolonija u Krčedinu, biće održana od srede 20. do nedelje 24. jula 2016. godine, u Domu porodice Jakšić u Krčedinu, ulica Cara Dušana broj 64.

Deveta međunarodna umetnička kolonija „Krčedin 2016“

Tradicionalnu koloniju će, u četvrtak 21. jula u 20 sati, u Domu porodice Jakšić u Krčedinu, otvoriti akademik Matija Bećković i slikarka Hanadi Al Darviš, predsednica Departmanaza za vizuelne umetnosti Ministarstva kulture Katara. U svečanom otvaranju učestvovaće i predsednik opštine Inđija Vladimir Gak, te predstavnici diplomatskog kora u Srbiji. Akademiku Matiji Bećkoviću, glumici Biljani Đurović, slikaru Draganu Stojkovu i muzičaru Dragoljubu Đuričiću, biće dodeljene tradicionalne titule „Ja, Krčedinac“, koje su do sada, među ostalima, dobili, Bora Đorđević, Ivan Bekjarev, Slobodan Rakitić, Maja Volk, Bane Krstić, Minja Subota, Brana Crnčević, Marko Nikolić, Raša Popov, Milovan Vitezović, Janoš Mesaroš, Leontina Vukomanović i drugi.

U bogatom programu Kolonije, pored Matije Bećkovića, Biljane Đurović i Dragoljuba Đuričića, učestvovaće i Beti Đorđević, Ivana Jordan, kantautori Stefan Šljukić, Vladimir Pešić i Vojislav Mehandžić, stendaper Goran Petrašin, kao i tamburaški orkestar „Banatski kicoši“ iz Pančeva. Nastupiće i više od stotinu književnika, među kojima Aleksandar Čotrić, Radomir Andrić, Jeremija Lazarević, Miodrag Jakšić, Zorica Arsić Mandarić, Vladimir Blagojević, Gordana Vlajić, Predrag Jakšić, Vladimir Dramićanin, Angelina Petrović i mnogi drugi naši stvraoci, kao i Salim Babauoglu iz Azerbejdžana, Hristos Kokis iz Grčke, Mesut Šenol iz Turske, Jeruzim Bolek iz Poljske, Milan Rihter i Jan Zambor iz Slovačke, Ljubica Rajkić iz Rumunije, Nataša Švikart iz Hrvatske, Mirjana Đapo iz Bosne i Hercegovine, Dragan Jakovljević iz Mađarske, Jelena Ćirić iz Češke i mnogi drugi. U okviru programa biće izvedene i pozorišne predstave „Seks i selo“ Teatra Levo iz Beograda i dramski prikaz „Mogući intervju sa Kišom“ pisaca „Arte“ kuće.

Tokom pet dana na obroncima Fruške gore, slikaće i vajaće, 46 slikara, predvođeni gostima iz Katara, Italije, Nemačke, Azerbejdžana, Rusije, Turske, Poljske, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije… Među njima će biti Hanadi Al Darviš, Ahmed Al Zahed, Sila Kampanini, Admir Pervathi, Ali Šamsi, Franko Altobeli, Rajko Ferk, Valerio Tonineli, Marcin Kokoško, srpski autori iz inostranstva Milan Đurić iz Budimpešte, Dana Petkov i Isidora Stojanov iz Temišvara i Spomenka Alečković iz Nemačke. Iz Srbije će slikati, među ostalima Elida Stanojević, Vladimir Prica, Valdimir Kepić i drugi.

U pratećem programu biće organizovane izložbe crteža Baja Lukovića i Viktora Šečerovskog, kao i međunarodni okrugli stolovi posvećeni povezivanju i saradnji umetnika širom sveta.

Selektor slikarskog saziva i urednik programa je književnik Miodrag Mića Jakšić.

Pre svečanog otvaranja Devete međunarodne umetničke kolonije Krčedin, u Domu porodice Jakšić, biće otvoren mural „Devojka u plavom Đure Jakšića“, mladog beogradskog umetnika Andreja Josifovskog.

Kolonija se održava pod pokroviteljstvom Opštine Inđija, a u organizaciji udruženja „Moj Srem“ iz Krčedina i Umetničke grupe „Arte“ iz Beograda.

DOBRO DOŠLI U KRČEDIN!

Miodrag Jakšić
Selektor i urednik programa Kolonije Krčedin