Рок: 20. јул 2016.

Четврти конкурс за најбољу савремену драму организације „Хартефакт“

Хартефакт

Независна регионална културна организација „Хартефакт“, са седиштем у Београду, расписује КОНКУРС за најбољи савремени ангажовани целовечерњи драмски текст на српском, хрватском, босанском или црногорском језику.

Право учешћа на конкурсу имају аутори/ауторке са пребивалиштем на територији Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије.

Жири у саставу Биљана Србљановић (драмска списатељица), Оливер Фрљић (редитељ) и Филип Вујошевић (драмски писац и драматург), донеће одлуку о победничком и сачинити ужи избор од пет најуспешнијих драмских текстова.

Прво место на конкурсу подразумева доделу новчане награде у износу од 4000 EUR (нето). Награда обухвата и откуп ауторских права за премијерно извођење победничког комада у току 2017/2018. године у продукцији „Хартефакта“ у једном од регионалних позоришта. „Хартефакт“ се обавезује да, у штампаној форми, објави збирке са пет драмских текстова који уђу у ужи избор конкурса. Поред тога, „Хартефакт“ је спреман да подржи и подстиче уметничку афирмацију и промоцију најуспешнијих драмских текстова са конкурса.

Конкурс је отворен до 20. јула 2016. године.

Рок за доношење одлуке жирија је 5. октобар 2016. године.

ПРАВИЛА КОНКУРСА

Основни критеријуми приликом одлучивања жирија ће бити уметничка вредност и друштвена ангажованост. Драмски текстови који својом поруком подстичу насиље, верску и националну нетрпељивост, као и дискриминацију по било ком основу, неће бити разматрани као потенцијални кандидати за награду.

Право учешћа на конкурсу имају само оригинални, необјављивани и неизвођени радови.

Један аутор или ауторка може пријавити највише два драмска текста на конкурс. У противном ове пријаве неће бити разматране.

Победнички текстови претходних конкурса су радови Олге Димитријевић „Радници умиру певајући“, Дорунтине Басхе „Прст“ и Весне Перић „Шта је она крива није ништа она крива“. Све победничке драме постављене су на сцену у продукцији „Хартефакта“.

„Хартефакт“ посебно цени оригиналност, савремену форму и ауторске политике младих стваралаца.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ

Поштанским путем послати штампану, непотписану копију текста у четири примерка са шифром, затворену коверту са решењем шифре (име и презиме, адреса, град, држава, контакт телефон, e-mail адреса), као и CD са непотписаном копијом текста у pdf формату на адресу:

ХАРТЕФАКТ (за конкурс)
Булевар краља Александра 82/6
П. фах 16
11 111 Београд, Србија

„Хартефакт“ је посвећен јачању критичке свести и изградњи отвореног и слободног друштва кроз креативну и уметничку размену на важне друштвене теме које се тичу људских права, слободе говора и друштвене одговорности. Подржава и подстиче савремено и ангажовано културно и уметничко стваралаштво, стварајући услове за креирање нове генерације друштвено ангажованих, креативних и прогресивних снага које ће критички промишљати свет око себе и доприносити развоју читавог региона.

Чланови жирија су истакнути регионални стручњаци у области културе. Биљана Србљановић је једна од најпознатијих савремених драмских ауторки, чије су драме вишеструко награђиване, преведене на преко тридесет језика и извођене у више од стотину позоришта широм света. Тренутно ради као ванредна професорка Факултета драмских уметности у Београду, на одсеку Драматургија. Оливер Фрљић је познати вишеструко награђивани хрватски редитељ, који успешно ради у читавој бившој Југославији – пре свега Хрватској, Словенији и Србији. Интендант Хрватског народног казалишта (ХНК) Ивана пл. Зајца у Ријеци и део тима за реализацију пројекта Европске престонице културе за Ријеку. Филип Вујошевић, драматург и драмски писац из Београда, добитник је Специјалне Стеријине награде за драматуршку иновативност, награде на Конкурсу Стеријиног позорја за савремени драмски текст и других.

Током трајања конкурса и до доношења одлуке „Хартефакт“ неће давати информације о раду жирија или било ком појединачном тексту и његовом пласману. Моле се аутори да поштују ово и остала правила конкурса.

Четврти по реду конкурс за савремену драму „Хартефакт“ организује под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

(www.heartefact.org)