9. Cinema City u Novom Sadu

Završen „Cinema City“ festival – laureat Lazar Ristovski

Premijerom filma „Dnevnik mašinovođe“ Miloša Radovića, dodelom nagrada i koncertom Ramba Amadeusa, u Novom Sadu je završen 9. „Cinema City“.

Samo nekoliko dana nakon svetske premijere na Moskovskom filmskom festivalu i osvojene prestižne Nagrade publike, film „Dnevnik mašinovođe“ prikazan je sinoć domaćoj publici na zatvaranju 9. Internacionalnog filmskog festivala „Cinema City“ u Novom Sadu.

Lazar Ristovski - Nagrada za doprinos domaćoj kinematografiji

U okviru ceremonije zatvaranja festivala glumcu i producentu Lazaru Ristovskom dodeljena je Nagrada za doprinos domaćoj kinematografiji.

– Večeras sa posebnim zadovoljstvom imam čast da u ime festivala pozdravim glumca koji nas je nebrojeno puta nasmejao i rasplakao i čijim se pojavljivanjem u inostranim filmovima često ponosimo, reditelja koji nas je predstavljao na najvećim svetskim festivalima – istakao je Milan Stojanović, direktor festivala „Cinema City“, pre uručivanja nagrade Ristovskom, što je publika nagradila aplauzom.

Lazar Ristovski, producent i jedan od glavnih aktera ove urnebesne tragi-komedije, koja obiluje prepoznatljivim crnim humorom scenariste i reditelja Miloša Radovića, zahvalio se publici na iskrenim emocijama.

Ovom prilikom dodeljena je i Nagrada žirija mladih škotskom ostvarenju „Domaći migranti“ Erika Romera u selekciji „Up to 10.000 Bucks“, dok je nagrada publike pripala britanskom filmu „Gori, gori, gori“ Čanje Baton u selekciji „360°“.

Tokom osam festivalskih dana prikazano je više od 60 filmova, u okviru pet festivalskih selekcija, na pet različitih otvorenih i zatvorenih lokacija, a ovogodišnji festival ostaće upamćen i po kvalitetnom i izuzetno posećenom pratećem umetničkom programu pod nazivom „Cinema City Paralele“.

Festival je održan od 25. juna do 2. jula, a po proceni organizatora programe je videlo više od 35.000 ljudi.

Film „Dnevnik mašinovođe“ ovog leta nastavlja sa festivalskim životom, a kao posebnu zanimljivost, Ristovski najavljuje premijeru u svom rodnom mestu u Ravnom Selu, u ponedeljak, 4. jula u 21 sat u prostoru nedavno izgorelog Doma kulture, koja bi ujedno trebala da potakne potencijalne donatore da se sakupi novac za renoviranje.

Film će imati svečanu premijeru 14. septembra u Sava centru, nakon koje će se predstaviti i publici širom Srbije i Crne Gore.