In memoriam

Umro Rade Jovanović – jedan od najboljih srpskih satiričara

Rade Jovanović

Beograd, 1. jun – Danas je u Užicu u u 77. godini preminuo Rade Jovanović, jedan od najboljih srpskih satiričara i istaknuti član Beogradskog aforističarskog kruga.

Rade Jovanović je rođen 1939. godine u Srebrenici, ali je najveći deo života proveo u Užicu u kojem je radio kao profesor srpskog jezika i književnosti. Decenijama je istrajavao i dokazivao da se iskra užičkog humora i duha nije ugasila. Zbog toga je prošle, 2015. poneo zvanje „Užičanin godine“.

Bio je u samom vrhu srpskih aforističara, ne odustajući od britkog jezika i žigosanja naravi i stvarnosti, posebno oštreći pero za politiku i političare.

Rade Jovanović je prevođen i čitan na engleskom, italijanskom, baskijskom, rumunskom, poljskom, nemačkom, ruskom i drugim stranim jezicima. Objavio je sedam knjiga epigrama, satiričnih aforizama i aforizama o sportu i ženama i muškarcima. Zastupljen je u brojnim antologijama i zbornicima humora i satire u Srbiji i inostranstvu.

Dobitnik je, među ostalim, nagrada – „Radoje Domanović“ Udruženja književnika Srbije, „Tipar“ na Danima humora i satire u Pljevljima, „Zlatna kaciga“ na Festivalu u Kruševcu, „Jovan Hadži-Kostić“ Večernjih novosti, „Dragiša Kašiković“ Srpske reči, „Za ukupan doprinos srpskoj satiri“ Beogradskog aforističarskog kruga, Zlatne značke KPZ Srbije…

Bio je stalni saradnik Radio Beograda i emisija „Vreme sporta i razonode“, „Jovanovići“, „Veselo veče“, humorističkih emisija Radio Sarajeva, Novog Sada, Zagreba, „Etne“, „Novosti“, „Politike“, „Ježa“, „Humora“, novosadskog „Osmeha“, NIN-a, „Danasa“, „Prosvetnog pregleda“, „Frankfurtskih vesti“, „Užičke nedelje“, užičkih „Vesti“…

Rade Jovanović biće sahranjen u Užicu 2. juna.

BEOGRADSKI AFORISTIČARSKI KRUG