U Vranju 24. juna

Počinje 5. Međunarodni festival pantomime „P(h)antomfest“

P(h)antomfest

Peti Međunarodni festival pantomime „P(h)antomfest“ svečano će biti otvoren u petak 24. juna u 20 časova u sali Doma vojske u Vranju.

Otvaranje festivala će započeti zajedničkim izvođenjem pantomimičarske tačke, presecanjem zamišljene crvene vrpce, Snežana Simonović – sekretarka Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, Nebojša Novković – direktor festivala, Zorica Jović – članica gradskog veća Grada Vranja za kulturu i Ivana Todorović iz programa Evropski PROGRES.

Odmah nakon otvaranja biće premijerno, u sklopu obeležavanja 400 godina od smrti Vilijama Šekspira, izvedena predstava pantomime „Hamlet“ u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala. Ono što je zanimljivo kada je ova postavka Hamleta u pitanju je što u predstavi igraju gluvi i nagluvi glumci, biće to Hamlet sa puno emocija i bez reči.

Iste večeri, nakon „Hamleta“, biće izvedena predstava „Homo Americanus“ nagrađivanog rumunskog umetnika Paula Kozme Čimpojerua. Njegov nastup u Vranju biće evropska premijera, nakon američke, koja je održana u Njujorku u aprilu ove godine.

Drugog festivalskog dana očekuje nas nastup Grega Goldstona, jednog od najznačajnijih američkih pantomimičara u ovom trenutku, koji će izvesti prvi put u Srbiji 25. juna svoju predstavu „Glasnije od reči“. Njujork Tajms je za Grega Goldstona napisao da predstavlja „vatreni prikaz fizičke virtuoznosti“, a publika u Vranju i Srbiji imaće jedinstvenu priliku zahvaljujući „P(h)antomfest“-u da se u to i uveri.

Prateći program petog „P(h)antomfest“-a posebno je interesantan: prvog festivalskog dana, 24. juna, poznati američki pantomimičar Greg Goldston održaće u Američkom kutku pri Narodnoj biblioteci u Vranju prezentaciju sa elementima diskusije pod nazivom „Kada je pokret glasniji od reči“, dok će 25. juna pantomima još jednom izaći na ulicu, ovog puta u Gornju čaršiju kod spomenika čuvenom trubaču Bakiji Bakiću. Ovaj kraj Vranja pretežno je naseljen romskim stanovništvom, pa će, makedonski pantomimičar Meto Janakievski biti posebno inspirisan koloritnom romskom kulturom i živopisnim ulicama. Nakon prošlogodišnjeg uspeha „Pantomimičara na kafi“ u Brankovoj ulici u Vranju (i 2014. „Pantomimičara na pijaci“), program „Pantomima izlazi na ulicu“ ove godine se održava pod nazivom „Bakiji u pohode“.

Program festivala:

24.06.2016.

Američki kutak pri Narodnoj biblioteci „Bora Stanković“

13.00 Prezentacija-diskusija „Kada je pokret glasniji od reči“, Govori: Greg Goldston, američki pantomimičar

Dom vojske

20.00 Otvaranje festivala

20.10 „Hamlet“ (Srbija)
Tekst: Vilijam Šekspir
Režija: Trajče Gjorgiev
Produkcija: P(h)antomfest Vranje
Igraju: Članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje

21.15 „Homo Americanus“ (Rumunija)
Produkcija: „Passe-Partout D.P.“ Theater Company Bukurešt
Igra: Paul Čimpojeru

Ulaz besplatan

25.06.2016.

Trg slobode – Gornja čaršija

13.00 „Pantomima izlazi na ulicu“ – „Bakiji u pohode“
Igra: Meto Janakievski (Skolje, Makedonija)

Dom vojske

20.00 „Glasnije od reči“ (SAD)
Igra: Greg Goldston, Njujork

Ulaz besplatan