U četvrtak 30. juna u Beogradu

Počeo 41. Festival monodrame i pantomime

Beograd, 1. jul – Juče je počeo 41. Festival monodrame i pantomime, koji je svečano otvoren besedom akademika Matije Bećkovića i predstavom Irfana Mensura „Glumac, kaži nešto smešno“ u pozorištu „Pinokio“.

Ceremoniji svečanog otvaranja 41. Festivala monodrame i pantomime prethodio je performans kojim je devet umetnica izvelo fragment predstave o Savi Šumanoviću.

41. Festival monodrame i pantomime

Na svečanom otvaranju publici se prvo obratio direktor festivala Borislav Balać, a zatim je festival otvorio Matija Bećković govorom kojim je postavio pitanje o pravim vrednostima života u kojem živimo.

„Evropska unija danas nije dozvolila Srbiji otvaranje dva nova poglavlja. Ovo poglavlje, važnije od svih poglavlja, proglašavam otvorenim“, bile su završne reči kojima je Bećković otvorio festival.

Nakon toga, predsedniku programskog saveta festivala Predragu Miletiću su uručeni ključevi grada od strane predstavnika Opštine Zemun Žarka Dronjka.

41. Festival monodrame i pantomime

Monodramom „Glumac, kaži nešto smešno“ Irfana Mensura, koji je režirao predstavu i uradio dramatizaciju, otvoren je takmičarski program festivala. Mensur u svojoj monodrami istražuje perspektivu glumačkog zanata, igra se sa detaljima i motivima struke, govori o velikim ličnim vrednostima koje upravljaju umetničkim životima, i jasno ukazuje na elemene koji sačinjavaju posebnu, čudesnu dramsku struku – glumu.

Druga predstava na programu bila je „ZiP iT“, dvojca Ljilje Fredrikson i Ane Stanišić, koja je prikazala pantomimsku priču o malim detaljima ljubavi, poverenja i života, a treća „Hrvatski bog na Marsu“, duodrama Teatra „4. zid“ iz Hrvatske, nastala prema motivima drame Miroslava Krleže u logoru, pripovetke „Baraka 5B“ i pesme „Europa 1942“. Predstava preispituje ulogu rata, današnjice i problema modernog sveta iz ugla jednog, nezadovoljnog čoveka koji se pored svega, bori i sa sopstvenim demonima.

Danas, druge večeri festivala, u teatru „Carte Blanche“ na programu su bile monodrame „Odbrana gospođe Klito Mesters“ Dragana Varagića iz Kanade, „Pesnik za pesnike“ Ivana Perkovića iz Republike Srpske i „Stand Down“ Nebojše Milovanovića.

Program druga dva dana festivala:

Subota, 2. jul

Restoran „Stara carinarnica“, Kej oslobođenja 31, Zemun
11:00 Šahovska simultanka Velemajstora Alise Marić s učesnicima i gostima Festivala

Pozorište lutaka „Pinokio“
19:30 Ksenija Martinović (Italija), „Dnevnik srpske domaćice“, monodrama
20:45 Ivana Koraksić (Srbija), „Konzumiram, dakle postojim“, pantomima
22:00 Aleksandra Malivuk (Srbija), „Vatre“, monodrama
23:15 Fakultet umetnosti u Prištini – Kosovska Mitrovica, „Gif oko sveta“, van konkurencije

Nedelja, 3. jul

Pozorište lutaka „Pinokio“
19:30 Katarina Orlandić (Srbija), „Anelis, snoviđenje po dnevniku Ane Frank“, monodrama
21:30 KOTS Teatar (Srbija), „Onemeli Bunjuel“, pantomima
22:30 Milena Živanović (Srbija), „Edit Pjaf“, monodrama
Aforizam = MONODRAMA Beogradski aforističarski krug
Dodela nagrada i zatvaranje festivala

Najboljima na festivalu se dodeljuje pet nagrada – Zlatna kolajna „Maja Dimitrijević“ za najbolju monodramu, Zlatna kolajna najboljem pantomimičaru, Zlatna kolajna publike „Siniša Dašić“, Nagrada za inventivnost i Nagrada “Ljuba Moljac” za mladog glumca.