Od 5. do 9 jula u Sopotu

45. Filmski festival „Sofest“

45. So-Fest

PROGRAM FESTIVALA

Filmski festival „Sofest“, 45. po redu, biće održan od 5. do 9 jula u Sopotu. U fokusu ovogodišnje manifestacije biće filmsko zanimanje direktor fotografije i kamera.

U takmičarskom delu programa biće prikazano 13 filmova iz prošlogodišnje filmske produkcije. Od ove godine, nagrada za najboljeg glumca i nagrada za najbolju glumicu nosiće ime „Nagrada Bata Živojinović“ po nedavno preminulom legendarnom glumcu.

U holu Centra za kulturu, posetioce će dočekivati plakati iz filmova jednog od osnivača Festivala u Sopotu i legende naše kinematografije, Bate Živojinovića, kao i izbor fotografija Bata u Sopotu. Ispred Centra za kulturu, održaće se i projekcije dva filma s Batom u glavnoj ulozi, „Brat doktora Homera“ Žike Mitrovića, i „Halo taksi“, Vlaste Radovanovića.

„Ovakvim programom, želimo da dužnu pažnju poklonimo i stručnom aspektu festivala, koji je u fokusu „Sofest“-a, i brojnoj publici, koja svake godine ovaj kulturni događaj prati kao najbitniji u svojoj opštini i gradu“, rekla je umetnička direktorka festivala Maja Uzelac.

Kroz otvaranje festivala vodiće nas Zoran Kesić i manekenka Anđelija Vujović. Oni će predstaviti filmske ekipe koje će kroz publiku prodefilovati fijakerima, i najaviti prošlogodišnju dobitnicu nagrade za najbolju filmsku muziku, Bilju Krstić, koja će nastupiti uz orkestar Bistrik. Nakon toga će uslediti tradicionalni vatromet.

„Žiri sopotske publike dodeljuje statuete „Sloboda“ za najbolji film, najboljem glumcu i glumici, a stručni žiri festivala plakete „Sunce Sofesta“ za najbolju kameru, montažu, scenografiju, kostimografiju, muziku i zvuk na filmu. Sve nagrade su i novčane. Glavnu nagradu festivala sponzoriše Filmski centar Srbije, a odlazi predstavniku profesije koja je te godine u fokusu. Ove godine, to će biti nagrada za najbolju kameru. Ona se dodeljuje u iznosu od 1.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti), koliko iznose i nagrade publike – koje sponzoriše opština Sopot, za razliku od ostalih zvaničnih nagrada festivala, koje iznose po 50.000 dinara.

Osim toga, od ove godine, počasna statueta „Sloboda“ dodeljuje se za doprinos filmskoj umetnosti po jednom ključnom predstavniku filmske profesije u fokusu. Ovaj put će je dobiti jedan od najplodnijih srpskih direktora fotografije, uz to i reditelj, Božidar Bota Nikolić“, istakla je Uzelac u pisanoj izjavi.

Pored takmičarskog predviđeni su i prateći festivalski programi, koji, kako navodi Maja Uzelac, osvetljavaju delo nagrađenog predstavnika profesije u fokusu, okupljaju i angažuju predstavnike struke u fokusu… Kao omaž Boti Nikoliću, biće upriličena projekcija njegovog filma „Balkanski špijun“ na otvorenom, u prostoru oko Stare Vodenice, u kojoj će biti priređena izložba plakata iz njegovih filmova tokom vremena i projekcija njegovog TV filma „Svečana obaveza“, sa Batom Živojinovićem u jednoj od glavnih uloga. Izložbu i projekciju prati žurka u ovom atraktivnom prostoru, na kojoj će jedan od naših poznatih didžejeva kreirati filmsku atmosferu.

U nastavku ove posvete, u galeriji Centra za kulturu Sopot, biće postavka fotografija sa raznih snimanja Bote Nikolića tokom decenija, a biće izložena i originalna kamera kojom je snimio neke od ključnih filmova naše kinematografije. Srpska Asocijacija snimatelja održaće u Sopotu svoju sednicu i okrugli sto s temom „Film se snima u glavi“, a Bota Nikolić će održati masterklas.

Tokom trajanja festivala, održaće se i snimateljska radionica, čiji će učesnici snimati intervjue s gostima festivala i uraditi film o 45. „So-Fest“-u, koji će biti prikazan na zatvaranju festivala.

(Blic, 27. jun 2016.)