Од 24. до 26. јуна

45. „Ex Teatar Fest“ у Панчеву

Од 24. до 26. јуна у организацији Дома омладине Панчево, 45. пут биће одржана манифестација „Ex Teatar Fest“, која за циљ има промоцију експерименталног театра и театарских форми.

45. „EX Teatar Fest“ у Панчеву

Деценијама уназад Дом омладине Панчево успешно сарађује са неафирмисаним и афирмисаним позоришним истраживачима, са циљем да публици представи аутентичне експерименталне представе.

Ове године, за 45. издање фестивала, селекторски двојац Милан Мађарев и Јован Поповић одабрао је седам представа од којих ће се пет наћи у централном програму који се одржава од 24. до 26. јуна на више локација у Панчеву.

У складу са фестивалском традицијом, централни позоришни програм употпуниће две радионице – једна намењена основношколцима и друга за младе ствараоце и уметнике.

Селектори, трагајући за представама које се налазе на трагу експеримента у театру, приметили су да многе представе репертоарских позоришта у Србији кокетирају са експериментом, користећи елементе форум позоришта, позоришта партиципације или вербатим театра, у жељи да привуку нову и задрже стару публику.

Следствено томе настају привидно храбре представе, али без ризика, изненађења, опасности, завођења и трагалаштва, консатовали су Поповић и Мађарев. Они су одлучили да овогодишњи слоган фестивала буде „Потенцијали експеримента“ и да понуде своје виђење експеримента у позоришту са идејом да покушају да врате део незаборавне атмосфере Фестивала малих и експерименталних сцена у Панчеву.

Изабране представе, према њиховим речима, испитују потенцијале игре, глуме, снова, циркуса, театра покрета, плеса, издржљивости и односа лик-глумац. „Овогодишња селекција није пуки збир најбољих експерименталних представа нове продукције, већ наша заједничка ауторска антологија“, нагласили су они. На програму ће бити представа „После квартета“ по мотивима „Квартета“ Хајнера Милера и извођењу „Беле сенке“, монодрама „Ко је то?“ Марка Вукосава и Академије уметности из Бањалуке, затим комад „Жаба“ по тексту Гезе Чата (Сенћанско-мађарско камерно позориште).

Публика ће имати прилику да погледа и плесно-циркусно-позоришни комад „Упаковане“ Отвореног позоришта Дома културе Студентски град и „Циркусфере“, као и представу „Чудна петља“ Симона Грабовца и Шандора Шурањија, рађену у копродукцији Позоришног удружења „Летњи биоскоп“, Позоришта „Деже Костолањи“ и Културног центра Новог Сада.

Програм фестивала:

Петак, 24. јун

Дворана „Аполо” Дома омладине Панчево у 19 часова
Представа „После квартета” / Бела сенка

Сала Атељеа младих, Дом омладине Панчево у 21 час
Монодрама „Ко је то?” Марка Вукосава / Академија умјетности у Бањој Луци

Субота, 25. јун

Дворана „Аполо” Дома омладине Панчево у 20 часова
Представа „Жаба” / Сенћанско-мађарско камерно позориште

Недеља, 26. јун

Дворана „Аполо” Дома омладине Панчево у 19 часова
Плесно-циркусно-позоришни комад „Упаковане” / Отворено позориште ДК „Студентски град” и „Циркусфера”

Дворана Културног центра Панчева у 21 час
Позоришна представа „Чудна петља” Симона Грабовца и Шандора Шурањија / Позоришно удружење „Летњи биоскоп”, Позориште „Деже Костолањи” и Културни центар Новог Сада

(Танјуг / Б92 / Артија нет портал, 22. јун 2016.)