9 najgorih načina da umrete na slici Hijeronimusa Boša

Ako verujete u postojanje pakla, vaša predstava o njemu najverovatnije liči na jedno od dela čuvenog holandskog slikara Hijeronimusa Boša.

Hijeronimus Boš
Foto: Wikimedia Commons / Public domain

Duboko religiozni slikar slikao je veliki broj biblijskih tema, poput Poklonjenja mudraca i Svadbe u Kani, ali prizori koje publika navodi kao najupečatljivije svakako su košmarni prizori iz pakla koji ilustruju posledice greha.

Muzej Prado ovog leta obeležava 500 godina od smrti velikog umetnika izložbom Bosch: The Centenary Exhibition, a mi vam tim povodom predstavljamo neke od najgorih primera smrti na njegovim slikama.

9. Operacija mozga u nesterilnim uslovima
Hijeronimus Boš
Foto: Wikimedia Commons / Public domain

Na ovoj slici, hirurg uklanja ‘kamen ludosti’ iz muškarčeve glave. Prema holandskom folklornom verovanju, uklanjanje kranijalnog kamena trebalo je da poboljša rasuđivanje. Ipak, ne postoje dokazi da je takva operacija ikada izvršena u to doba. Stručnjaci smatraju da slika izvrgava ruglu slepo verovanje u moći medicine, piše sajt artspace.com.

8. Nalivanje alkoholom iz bureta
Hijeronimus Boš
Foto: Screenshot

Ironično je što je Boš prezirao zemaljska uživanja – ili je makar na svojim slikama odavao taj utisak – jer je poznato da je njegova supruga bila izuzetno bogata. Ipak, bogatstvo njegove supruge pružilo mu je mogućnost da bira šta će, i za koga, da slika.

Jedan od prizora na slici Strašni sud, koja je nastala oko 1500. godine i vrvi od košmarnih prikaza, jeste i nalivanje grešnika alkoholom iz bureta, koje nikada ne presušuje.

7. Kupanje u nosnim izlučevinama
Hijeronimus Boš
Foto: cea + / Flickr.com

Ova slika nastala je po knjizi irskog monaha iz 12. veka, koja je postala ponovo popularna u Bošovo vreme. Reč je o vitezu koji tokom sna stupa u zagrobni život. Prema Tondalovim navodima, junak priče po buđenju odlučuje da vodi moralniji život, dok Boš bira nešto morbidniji motiv – nage ljude koji se kupaju u ‘primordijalnoj supi’, dok velika glava neprestano kija i prosipa sluz iz nosa na njih.

6. Nošen kao prtljag
Hijeronimus Boš
Foto: Wikimedia Commons / Public domain

Na donjem delu centralnog panela triptiha Strašni sud, nalazi se grešnik proboden strelom, koji večnost provodi okrenut naopačke, gledajući izobličenog seljaka. Stručnjaci smatraju da strele na Bošovim slikama predstavljaju zaslepljenost neispravnim religijskim učenjima. Iako je i sam bio religiozan, umetnik je sveštenike i kaluđerice često predstavljao kao lažove ili – stoku.

5. Harfa
Hijeronimus Boš
Foto: Wikimedia Commons / Public domain

Jedno od Bošovih remek-dela, Vrt uživanja, dugačko je 3,9 metara i široko 2,2 metra. Svaki delić triptiha sadrži obilje sitnih detalja, a u donjem desnom uglu nalazi se nekoliko grešnih duša. Među njima je i čovek razapet na harfi, čije žice seku njegovo telo.

4. Hrana za zmaja
Hijeronimus Boš
Foto: Mike Steele / Flickr.com

Bošove slike pune su mitoloških stvorenja, a najčešće se pojavljuju zmajevi, harpije i arahne. Za ova bića obično nije bilo mesta u religioznoj umetnosti, ali je slikar ovaj problem uspešno rešio uključujući ih u moralizatorsko-didaktične priče.

3. Kuvani i pečeni
Hijeronimus Boš
Foto: Wikimedia Commons / Public domain

Na slici, za koju se pretpostavja da predstavlja jedno od najranijih Bošovih dela, predstavljeno je sedam smrtnih grehova. Donji levi ugao predstavlja ono što grešnike čeka u paklu. Iako je svaka pojedinačna scena dovoljno neprijatna za sebe, najgore ipak prolaze oni koji se kuvaju u ključaloj vodi i peku nabodeni na metalne šiljke.

2. Oštrica noža
Hijeronimus Boš
Foto: Wikimedia Commons / Public domain

Bošove apokaliptične vizije donele su mu nadimak “đavolji slikar”. Međutim, ono što je specifično za umetnika jeste da na svojim slikama retko prikazuje krv. Jedan od izuzetaka je scena u kojoj demon tuče grešnika, čije je telo uzduž postavljeno na oštar nož. Predmeti za svakodnevnu upotrebu često se mogu videti na Bošovim slikama, poput ogledala, zvona, stolova za igranje karata i tabli za igranje bakgemona. Ipak, značenje ovih objekata neretko je pervertirano.

1. Najgora smrt?
Hijeronimus Boš
Foto: Wikimedia Commons / Public domain

Slika Vrt uživanja jedan je od najdragocenijih eksponata muzeja Prado. Dobijena je na poklon od Filipa II, kralja Španije, koji je i sam bio veliki ljubitelj Bošove umetnosti. Levi i centralni panel triptiha prikazuju raj i Zemlju, dok se na desnom nalazi pakao. Jedan od najkreativnijih prizora svakako je čudno stvorenje s glavom ptice, koje žvaće telo grešnika, iz čijeg analnog otvora izleću crne ptice. Grešnik, zatim, budan ispada iz anusa ptice u rupu u kojoj u večnim mukama pate prokleti.

(artspace.com / B92, 10. jun 2016.)