Festival muzičkog dokumentarnog filma „Dok’n’Ritam“

Film „Poslednjih 100“ najbolji na „Dok’n’Ritam“ festivalu

Festival muzičkog dokumentarnog filma „Dok'n'Ritam“ - pobednici

Na prvom Festivalu muzičkog dokumentarnog filma „Dok’n’Ritam“ nagradu žirija festivala dobio je film „Poslednjih 100“ rediteljke Morane Komljenović.

Žiri prvog „Dok’n’Ritam“ festivala, održanom od 23. do 26. juna u Domu kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu, činili su Mladen Matičević – filmski reditelj, Vladan Petković – filmski kritičar i Neno Belan – muzičar.

Pobednički film, po oceni žirija, „Poslednjih 100“ na emotivan način prati zbivanja tokom poslednjih sto dana aktivnosti jednog od najstarijih rok klubova na ovim prostorima – kultnog riječkog kluba „Palah“ koji je osnovan 1969. u kome su nastupali Arsen Dedić i Džoni Štulić.

Nagradu publike dobio je film „Rock’n’War“ reditelja Damira Pirića. „Rock’n’War“ je priča o velikoj želji i entuzijazmu tuzlanskih rokera da sačuvaju muzičku scenu u ratnom okruženju.

Nagradu je poslednjeg dana festivala uručio predsednik žirija Mladen Matičević, dok je nagradu publike uručila je Novka Pandžić iz Societe generale banke koja je ovaj festival prepoznala kao važan kulturni događaj na mapi Beograda i donirala novčani iznos nagrada za pobednike. Pored novčanog dela nagrade su činile replike skulputre vajara Vitolda Košira, koje je izradio Nikša Suzić.

Specijalne nagrade dobili su filmovi „Slagalica“ Aleksandra Koviloskog o makedonskoj hip-hop sceni, kao i film „Maske“ Brankice Drašković o pesniku Aleksandru Tišmi, dobitniku NIN-ove nagrade i osnivaču čuvenih novotalasnih grupa „Luna“ i „La Strada“.

– Glavni cilj ovog festivala je da se mladi upoznaju sa popularnim muzičkim pravcima, bendovima i izvođačima kroz dokumentarni film. Ovo je jedinstven događaj koji promoviše autore koji u svom radu spajaju film i muziku – objasnila je direktorka festivala i Doma kulture „Studentski grad“ Bojana Katalina.

Publici su se obratili i dobitnici nagrada, kao i umetnička direktorka Sandra Rančić i Igor Toholj, programski direktor festivala, zahvalivši se publici na podršci i autorima na gostovanju, nadajući se da će Festival zaživeti.

Svečano zatvaranje je obeležio i povratnički koncert kultne beogradske grupe „S.T.R.A.H.“

Na prvom Festivalu muzičkog dokumentarnog filma bilo je prikazano ukupno 19 filmova, od toga 9 u regionalnom takmičarskom programu. Na festivalu su vođeni razgovori sa autorima filmova, a bile su predstavljene i muzičke knjige i dokumentarci u nastanku.