Nagrada za knjigu poezije

Drainčeva nagrada Gordani Đilas

Dobitnica ovogodišnje „Drainčeve nagrade“ za poeziju je Gordana Đilas za zbirku pesama „Sever, udaljen zvuk“ u izdanju Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva, saopštio je žiri za dodelu nagrade.

Gordana Đilas

Žiri u sastavu Goran Maksimović, Živorad Nedeljković i Dragan Barjaktarević svoju odluku je obrazložio time da je „pesnikinja Gordana Đilas poznata kao jedna od najznačajnijih savremenih stvaralaca na srpskom jeziku sa poetikom koja se naslanja na pesničke tokove bliske lirskim opredeljenjima Radeta Drainca“.

„Istovremeno je izrazito samosvojna i duboko uronjena u najsloženije tajne čovekovog bića, zahvaljujući čemu ostvaruje harmoniju između unutrašnjih lirskih uvida i stvarnosti, iskazanu bogatim i višeznačnim pesničkim jezikom“, navodi se u obrazloženju.

Nagrada će dobitnici biti uručena na 47. Drainčevim susretima pesnika, koji se u Prokuplju i Toplici održavaju od 29. do 31. avgusta ove godine.

Dosadašnji dobitnici ovog velikog priznanja za poeziju su, između ostalih, Božidar Šujica, Đoko Stojčić, Matija Bećković, Ljubomir Simović, Zoran Bognar, Miroslav Cera Mihailović, Vladimir Jagličić, Radosav Stojanović, Bratislav Milanović, Zoran Vučić, Aleksandar Lukić, Andrej Jelić Mariokov, Miljuko Vukadinović, Miloš Janković, Živorad Nedeljković, Dane Stojiljković, Bora Đorđević i drugi.

Na konkurs za Drainčevu nagradu prispele su 52 knjige poezije objavljene u 2015. godini na srpskom govornom području. Gordana Đilas rođena je 1958. u Nakovu, kraj Kikinde. Objavila je devet zbirki poezije, a brojne knjige je i priređivala. Priredila je i objavila, između ostalih, više od šezdeset selektivnih bibliografija savremenih srpskih i drugih književnih stvaralaca. Za knjigu „Učitelj sećanja“ dobila je nagradu „Pečat varoši sremskokarlovačke 2010“, a naredne godine, za knjigu „Sećanje koje se nije dogodilo“ nagradu „Milica Stojadinović Srpkinja“, koju dodeljuje Zavod za kulturu Vojvodine. Dobitnica je i Godišnje nagrade Nakova, 2014. godine.

Sever kao simbol giganta samoće

Objaviti knjigu poezije u ediciji Povelja, već je pozitivni kvalifikativ prvog reda za autora. Takođe i za novosadsku književnicu Gordanu Đilas (1958), čija je deseta pesnička kolekcija Sever, udaljen zvuk objavljena, tri decenije nakon prve knjige.

Autorka je šezdesetak novih pesama slobodnog stiha složila u četiri ciklusa, čvrsto povezana rečju (i značenjem) Sever. Prva asocijacija je hladnoća, a kasnije, kroz njene stihove, ispostavlja se da tu nema mnogo mesta za vesele zimske bajke. Stihovi Gordane Đilas jednostavno i sažeto opominju da nema ljubavi i da je na to moguće naviknuti se i sa tim se pomiriti – navodi Lidija Mustedanagić. Ona zaključuje da nije lako kad se susretnu gigant samoće i vapaj za voljenjem, nije lako obuzdati u sebi čitav jedan svet i glumiti da smo dobro, zakopati emocije i krenuti dalje. Izgledati kao nedodirljiva tvrđava svaki put kad osetimo strah. Nije lako napustiti ono što nas muči i biti zarobljen u dva paralelna sveta; jedan je naš, a drugim raspolažu kako žele.

Tekst je objavljen u specijalnom dodatku koji realizuje list Danas u saradnji sa Gradskom upravom za kulturu Grada Novog Sada – projekat: Novi Sad na putu ka Evropskoj prestonici kulture 2021.

(G. N., Danas, 5. avgust 2016.)