„Pijanec 2016“ u Delčevu

Srpski satiričari na festivalu humora, satire i karikature u Makedoniji

Međunarodni festival humora, satire i karikature „Pijanec 2016“

Na Međunarodnom festivalu humora, satire i karikature „Pijanec 2016“ u Delčevu, u Makedoniji, u subotu 30. jula učestvovaće i satiričari iz Srbije.

Četvrti po redu Međunarodni festival humora, satire i karikature „Pijanec 2016“ ugostiće satiričare iz Srbije: Vladicu Milenkovića, Gorana Radosavljevića, Igora Bracu Damnjanovića DIB-a i Dušana Đorđevića, koji će učestovati na tradicionalnoj „Večeri humora i satire“ u Gradskom parku sa početkom u 20.30 časova.

Tom prilikom će Milenkoviću biti uručena „Bronzana plaketa“ za aforizme kao rezultat prošlogodišnjeg konkursa ovog festivala na temu „Pazi, čovek!“. Na istom konkursu dobitnik „Zlatne plakete“ je Aleksandar Čotrić, a ravnopravni dobitnik „Bronzane plakete“ Vladimir Dramićanin, takođe, obojica aforističari iz Srbije.

Od makedonskih satiričara nastupiće Vasil Tolevski, Mile Đorđijoski, Vitomir Dolinski i Jane Atanasov.

Učesnici Međunarodnog festivala humora i satire „Pijanec 2016“ po viđenju Keti Radevske: Dušan Đorđević, Goran Radosavljević, Vasil Tolevski, Igor Braca Damnjanović DIB, Mile Đorđijoski, Vitomir Dolinski, Jane Atanasov i Vladica Milenković
Učesnici Međunarodnog festivala humora i satire „Pijanec 2016“ po viđenju Keti Radevske: Dušan Đorđević, Goran Radosavljević, Vasil Tolevski, Igor Braca Damnjanović DIB, Mile Đorđijoski, Vitomir Dolinski, Jane Atanasov i Vladica Milenković

Početak festivala je zakazan za 18.30 časova u Gradskom parku kada će biti otvorena kolonija karikatura na kojoj će se umetnici iz Delčeva predstaviti svojim radovima na temu „Pazi, čovek!“. Koloniju će voditi istaknuti makedonski karikaturisti Jordan Pop Iliev i Miro Georgievski i gost iz Bugarske Jovčo Savov. U toku dešavanja u Gradskom parku posetioci moći da pogledaju retrospektivnu izložbu karikatura „Pijanec 2012-2016“, među kojima se nalaze i radovi više srpskih karikaturista.

Bogatu festivalsku ponudu upotpuniće predstavljanje Almanaha aforističara „Delčevska kukurikanja 2“ u kome su zastupljeni učesnici ovogodišnjeg festivala, a zatim se fokus dešavanja iz Gradskog parka seli u Spomen domu ASNOM gde će od 21.30 časova biti otvorena velika izložba karikatura poznatog barda makedonske karikature Jordana Pop Ilieva, koji ove godine slavi 50 godina od objavljivanje svoje prve karikature.

Nakon otvaranja izložbe biće predstavljene i dve knjige ilustrovanih aforizama, i to prva ilustrovana antologija erotskih aforizama najboljih aforističara iz Srbije, Republike Srpske, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Rusije i Poljske, koju je ilustrovao Miro Georgievski, i zbirka aforizama „Vreme je najbolji sudija“ Mileta Đorđijoskog, koju je ilustrovao Jordan Pop Iliev.

Organizator festivala je Opština Delčevo uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Republike Makedonije.