U Udruženju književnika Srbije

Uručena nagrada „Dragiša Kašiković“

Nagrada „Dragiša Kašiković“, koju 22 godine dodeljuje izdavačka kuća „Srpska reč“, uručena je danas u Udruženju književnika Srbije dugogodišnjem novinaru i uredniku „Novosti“ Peri Simiću za publicistiku i kolumnisti lista „Danas“ Zoranu Panoviću za novinarstvo.

Nagrada „Dragiša Kašiković“ 2016.

Književnik Veselin Mišnić Lari izostao je sa dodele zbog smrtnog slučaja u porodici, tako da će mu priznanje za aforistiku biti naknadno uručeno, saopštila je „Srpska reč“.

Plakete i novčani iznos dobitnicima je u ime „Srpske reči“ uručila je Danica Drašković.

O dobitnicima je odlučivao žiri u sastavu: književnik Aleksandar Čotrić (predsednik), istoričar Predrag Ostojić i književnik Miodrag Jakšić.

Čotrić je naglasio da „priznanje nije ni ideološko, ni političko, nego da se dodeljuje isključivo po estetskim, naučnim i umetničkim kriterijumima“.

Prisutne je u ime Udruženja književnika Srbije pozdravio predsednik Radomir Andrić, koji je istakao da „književnička organizacija podstiče slobodno javno i kritičko izražavanje“.

Svečanosti uručenja, pored ostalih, prisustvovali su književnik i predsednik SPO Vuk Drašković, savetnik predsednika Vlade Srbije Vladimir Božović, narodni poslanik Aleksandar Jugović, nekadašnji ambasador u Zagrebu Radivoje Cvjetičanin, glavni urednik „Nedeljnika“ Veljko Lalić, istoričar dr Srđan Cvetković.

Kako se navodi, priznanje se dodeljuje za vrhunske profesionalne domete i širenje slobode stvaralaštva u oblastima kojima se bavio istaknuti pisac, novinar, slikar, prevodilac i politički emigrant Dragiša Kašiković, koga je jugoslovenska tajna policija ubila 19. juna 1977. godine u prostorijama lista „Sloboda“ u Čikagu.

(Tanjug, 17. jun 2016.)