Od 14. do 18. juna

Pozorišni maraton u Somboru: Med i mleko

24. Pozorišni maraton - Sombor

Pozorišni maraton u Somboru, jedinstvena manifestacija u Evropi, biće 24. put održan od 14. do 18. juna pod sloganom „Med i mleko“.

Upravnik Narodnog pozorišta Sombor Mihajlo Nestorović najavio je u razgovoru za Tanjug da će 14. juna biti otvorena ekskluzivna izložba 10 originalnih grafika Henrija Mura na temu Hamleta, čime se Sombor pridružuje obeležavanju 400 godina od smrti velikog Viljama Šekspira.

Nakon toga Nestorović će na osnovu odluke žirija uručiti bijenalnu nagradu „Nikola Peca Petrović“ najuspešnijom upravniku u protekle dve sezone, a maraton će zvanično otvoriti prvakinja srpskog glumišta Jasna Đuričić. Maratonsku trku započinju „Rodoljupci“ Narodnog pozorišta u Beogradu, nakon njih na programu je predstava Akademskog ruskog dramskog teatra „Joškar-Ola“ – „Ubice“ Aleksandra Molčanova u režiji Alekseja Jamaeva.

Ruski ansambl će izvesti još dve predstave – za decu „Rođendan mačka Leopolda“ Arhadija Haita u režiji Nadežde Repajeve i „Vojnici“ Vladimira Žerebcova u režiji Aleksandra Sučkova.

Domaćin – Somborsko pozorište će se predstaviti sa dve produkcije – „Gogoland“ u režiji Andraša Urbana i „Buba u uhu“ u režiji Olje Đorđević. Slovensko narodno gledališče iz Nove Gorice gostuje sa predstavom „Postani ulična svetiljka“ Srečka Kosovela u režiji Andreja Jusa, Zvezdara teatar sa „Vozom“ Kormaka Makartija u režiji Voje Brajovića, a Kruševačko pozorište sa komadom „Valjevska bolnica“ Dobrice Ćosića u režiji Slavenka Saletovića.

Na programu će biti i predstava „Art“ u kojoj igraju Lane Gutović, Nebojša Dugalić i Miljan Prljeta, „Stand down“ Nebojše Milovanovića, „What is Europe?“ Lasla Vegela u režiji Andraša Urbana (Scena MESS, Sarajevo) i Ibzenove „Aveti“ u režiji Andreja Nosova (Heartefact, Bitef, Grad Teatar Budva i Festival MESS).

Najmlađima su namenjene predstave „Pinokio“ Pozorišta mladih Novi Sad i „Odisej“ Dečjeg pozorišta Republike Srpske. O motou ovogodišnjeg maratona Nestorović je rekao da se odlučio „za sladak, simpatičan moto, pa ko kako shvati“.

„Da i Rusima ne teče med i mleko pokazuje činjenica da pola ansambla kreće avionom, a pola kolima na put dug 3.500 kilometara“, kaže Nestorović i dodaje da ni njima „ne teče med i mleko“ pošto nisu dobili podršku ni pokrajinskog Sekretarijata za kulture ni Ministarstva kultre, te se oslanjaju na sopstvene snage i Grad Sombor koji pomaže u skladu sa mogućnostima.

Nestorović podseća da je pozorišni maraton nastao 1992. godine kada su glumci, nakon uspešno završene sezone, sedeli u kafani i mozgali šta bi moglo da se radi preko leta i nekom je palo na pamet da se čitave noći i dana izvode predstave koje su premijere imale te sezone u Somboru.

„Maraton je jedinstven, ne samo po tome što traje i danju i noću, već po atmosferi. To je festival koji nema zvaničnih nagrada, žirija, stresova. Ovo je festival za relaksaciju glumaca i zato glumci vole da dolaze na naš maraton“, istakao je Nestorović. On je pomenuo i da ga je Sergej Trifunović molio da stave predstavu „Voz“ iza ponoći, međutim Voja Brajović nije bio oduševljen tom idejom pa su predstavu ipak zakazali za 22 sata.

„Ali on (Brajović) ne zna da je kod nas klizna satnica“, kroz smeh dodaje Nestorović. On naglašava da na maratonu ni satnica nije važna, ni galama ispred pozorišta“, pošto se paralelno dešava muzički „Godo fest“ u obližnjoj kafani „Godo“ i da svakog časa u toku 24 časa u Somboru je neko dešavanje.

O interesovanju publike, Nestorović uz osmeh kaže da „Pozorišni maraton ulazi u first minute za Grčku“. „Svi znaju da je u junu jeftina Grčka, ali Somborci planiraju svoj odmor spram maratona i to je draž manifestacije. Kroz pozorište prođe tokom maratona preko 5.000 ljudi, tako da Somborci skuplje letuju zbog maratona“, pojasnio je Nestorović.

(Tanjug / B92, 10. jun 2016.)