U sredu 6. jula

Počeo treći „Teatar u tvrđavi“ u Smederevu

U Malom gradu Smederevske tvrđave u sredu 6. jula počeo je treći pozorišni festival „Teatar u tvrđavi“, pod sloganom „Dobro došli u pozorište“, na kome će biti odigrano šest predstava.

„Teatar u tvrđavi“ - otvaranje

„Ovaj festival biće posvećen velikim piscima, domaćim i stranim, koji su deo naše i svetske tradicije. Ovo je povratak velikih imena. Večeras i narednih dana imaćemo uvid u to šta je pozorište u Srbiji. Ovoga puta ćemo ići šire po Srbiji, a manje po Beogradu, koji odavno nije Beograd. Na ovaj način ćemo odati neku počast ovom prostoru i slavnoj dinastiji Branković“, rekao je otvarajući festival predsednik Organizacionog odbora festivala i istaknuti dramski pisac i scenarista Radoslav Pavlović.

Prvog dana su na scenu izašli članovi ansambla Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina koji su Brehtovim komadom „Čovek je čovek“ otvorili festival, a večeras je na programu bila predstava „Magareće godine“, po romanu Branka Ćopića, u izvođenju pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda.

Za treći dan festivala, u petak, zakazana je predstava „Iza kulisa“, po tekstu Majkla Frejna, koju takođe izvodi pozorište „Boško Buha“. Subota je rezervisana za predstavu „Julije Cezar“ Viljema Šekspira, u režiji Kokana Mladenovića i koprodukciji Narodnog pozorišta iz Sombora, Grada Teatra Budva i Centra za kulturu Svilajnac, a nedelja za predstavu Šabačkog pozorišta „Kafanica, sudnica, ludnica“ po tekstu Brane Crnčevića.

U ponedeljak, 11. jula, „Teatar u tvrđavi“ zatvaraju Kruševačko pozorište i Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice predstavom „Valjevska bolnica“ Dobrice Ćosića.

U okviru pratećeg programa festivala posetioci u Malom gradu mogu da pogledaju izložbu „Skulpture” vajara Ivana Jeremića iz Smedereva. Kroz svoj rad Jeremić se kritički postavlja prema pitanju da li je nauka u funkciji čoveka ili čovek postaje žrtva transhumanizma i novih medija. Izložba je rezultat saradnje sa Fakultetom primenjenih umetnosti u Beogradu.