Najskuplje knjige na svetu

Knjige za sve pare

Ovo su do danas neke od najskupljih knjiga na svetu koje su visoku cenu dostigle na aukcijama, a nalaze se kako u ustanovama kulture, tako i u privatnim kolekcijama.


(Prva) Knjiga o Urizenu – 2,5 miliona dolara

(The [First] Book of Urizen / William Blake)

Prva knjiga o Urizenu

Ova proročko delo slavnog engleskog književnika Vilijema Blejka prvi put je štampano 1794. godine i smatra se najvažnijim i najkritičkijim njegovim delom.

U svetu postoji svega 8 sačuvanih primeraka ove knjige, a 1999. godine jedan primerak je na aukciji u Njujorku prodat nepoznatom kolekcionaru za 2,5 miliona dolara.


Zveri Nortamberlenda – 2,97 miliona funti

(The Northumberland Bestiary)

Zveri Nortamberlenda

Precizno poreklo knjige je nepoznato. Pretpostavlja se da je nastala u periodu od 1250. do 1260. godine na severu Engleske. U Britanskoj biblioteci se vodi da je knjiga nastala u periodu od 1200. do 1210. godine.

Ova knjiga predstavlja jednu od najpoznatijih slikovnica svog vremena u kojoj se nalaze ilustracije različitih vrsta zveri. Ilustracije prate moralne pouke koje održavaju uverenje da je svet nastao po Reči Božjoj i da svako živo biće ima svoj poseban smisao.

Knjiga je na aukciji u Londonu dostigla sumu od 2,97 miliona funti od strane privatnog kolekcionara da bi 2007. godine bila prepuštena Dži Pol Geti muzeju (J. Paul Getty Museum) u Los Anđelesu.


Kosmografija – 3,9 miliona dolara

(The Cosmographia – The Geographia / Claudius Ptolemy)

Kosmografija

Smatra se prvim atlasom na svetu i prvom knjigom gde su korišćeni gravirani crteži, nastala između 90. i 170. godine. Klaudije Ptolomej je o njoj proučavao geocentričnu koncepciju kosmosa (Zemlja je u centru sveta).

Prodata je u Londonu 2006. godine za 3,9 miliona dolara.


Priče Barda Bidla – 3,98 miliona dolara

(The Tales of Beedle the Bard / J. K. Rowling)

Priče Barda Bidla

Džoana Ketlin Rouling, autorka poznata po seriji knjiga o Hariju Poteru, napravila je sedam jedinstvenih kopija dela „Priče Barda Bidla“. U knjizi se nalaze ilistracije koje je lično nacrtala. Šest kopija je podelila prijateljima i izdavaču, a kada se 2007. godine jedan primerak pojavio na aukciji otkupljen je za neverovatnih 3,98 miliona dolara. Novac je uplaćen u dobrotvorne svrhe za decu.


Traktat o voćkama – 4,5 miliona dolara

(Traité des arbres fruitiers / Henri-Louis Duhamel du Monceau)

Traktat o voćkama

Knjiga objavljena 1768. godine rad je francuskog lekara, pomorskog inženjera i botaničara Anrija Luja Diamela di Monsoa. Detaljno prikazuje 16 vrsta voća i njihovih sorti propraćenih ilustracijama.

Na aukciji u Briselu 2006. godine prodata je za 4,5 miliona dolara.


Gutenbergova Biblija – 4,9 miliona dolara

(The Gutenberg Bible)

Foto: smu.edu

Biblija na latinskom koju je štampao Johan Gutenberg (Johannes Gutenberg) u Majncu oko 1455. godine prva je štampana knjiga na Zapadu, odštampana tehnikom pokretnih slova. Štampana je na 1.282 stranice u tiražu između dvesta i trista primeraka.

Do danas je identifikovano 49 primeraka, ali samo 21 je kompletno. Pored toga, postoji značajan broj pojedinačnih listova koji verovatno predstavljaju još oko 16 primeraka. Cena samo jednog lista može da premaši sumu od 65 hiljada dolara. Najskuplji primerak prodat na aukciji 1987. godine plaćen je 4,9 miliona dolara, što je prema današnjoj vrednosti više od 10 miliona. Veruje se da je današnja vrednost ove knjige oko 30 miliona dolara.


Prvi folio – 6,1 milion dolara

(First Folio / William Shakespeare)

Foto: folger.edu

„Šekspirove komedije, istorije i tragedije“, objavljene 1623. godine, prva su štampana zbirka Šekspirovih komada, poznatija i pod nazivom „Prvi folio“. Izdate sedam godina nakon autorove smrti pokazale su se kao najtrajniji primer engleske književnosti.

Na aukciji 2001. godine jedan primerak knjige prodat je za 6,1 milion dolara.


Kenterberijske priče – 7,5 miliona dolara

(The Canterbury Tales / Geoffrey Chaucer)

Kenterberijske priče

Knjiga Džefrija Čosera iz 1477. godine je zbirka od 24 priče, od koji su 22 napisane u stihu, a preostale dve u prozi. Priče su predstavljene kao deo nadmetanja u pripovedanju među hodočasnicima na putu od Londona do Kenterberija gde su išli u posetu hramu Sv. Tomasa Beketa u Kenterberijskoj katedrali, a nagrada je bila besplatan obrok u Tabard Inu u Sautvorku, pri povratku.

Godine 1776. knjiga je prodavana za svega 6 funti, da bi 1998. na aukciji jedan od svega desetak sačuvanih primeraka originalnog izdanja dostigao rekordnu cenu od 7,5 miliona dolara. Svi primerci se nalaze u privatnom vlasništvu.


Ptice Amerike – 11,5 miliona dolara

(The Birds of America / John James Audubon)

Foto: globeedia.blogspot.com

Decembra 2010. godine kompletna kopija prvog izdanja knjige francusko-američkog ornitologa i slikara Džona Džejmsa Odibona prodata je na aukciji u Londonu za 11,5 miliona dolara. U njemu se nalazi 435 ručno bojenih printova i preko 700 vrsti ptica prikazanih u prirodnoj veličini. Odibon, koji je na knjizi radio 14 godina, koristio je žice kako bi svoje „modele“ postavljao u željeni položaj.

Prvo izdanje, dimenzija 99×66 cm, štampano je u delovima između 1827. i 1838. godine u Londonu i Edinburgu. Postoji svega 120 kopija ove knjige od kojih 107 pripada renomiranim ustanovama kulture, a ostali primerci se nalaze u privatnim kolekcijama. Poslednja kompletna kopija prodata je 2012. godine za 7,9 miliona dolara.


Jevanđelje Henrija Lava – 11,7 miliona dolara

(The Gospels of Henry the Lion)

Foto: pixelizam.com

Jevanđelje je naručio Henrik Lav, vojvoda od Saksonije, za Bogorodičin oltar u opatiji Sv. Vlasija u Braunšvajgu. Knjiga sa sva četiri jevanđelja na 266 strana nastala je između 1175. i 1188. godine i smatra se remek-delom romaničke iluminacije.

Knjigu je kupila nemačka vlada 1983. godine po ceni od 11,7 miliona dolara.


Molitvenik Rotšilda – 13,4 miliona dolara

(Rothschild Prayerbook)

Foto: 365mag.ru

Molitvenik štampan između 1500. i 1520. godine, dimenzija je 228×160 mm, dekorisan je inicijalima i minijaturama flamanskih majstora.

Bio je deo kolekcije koju su nacisti konfiskovali 1938, a 2014. godine kupio ga je australijski biznismen Keri Stouks za 13,4 miliona dolara. Danas je izložen u Narodnoj biblioteci Australije.


Psalmi iz Zaliva – 14,2 miliona dolara

(The Whole Booke of Psalmes – The Bay Psalm Book)

Foto: northcountrypublicradio.org

Puritanci koji su, u potrazi za verskim slobodama, osnovali koloniju u Zalivu Masačusetsa, preveli su i izdali svoju verziju Psalma u Kembridžu 1640. godine. Bila je to prva knjiga štampana na tlu britanske Severne Amerike.

Jedan od najočuvanijih primeraka „Psalma iz Zaliva“ prodat je 2013. godine na aukciji u Njujorku za 14,165 miliona dolara.


Jevanđelje Sv. Katberta – 14,3 miliona dolara

(St Cuthbert or Stonyhurst Gospel)

Foto: thewhynot100.blogspot.com

Džepno izdanje Jevanđelja po Jovanu na latinskom jeziku potiče iz VII veka, a ime je dobilo po Sv. Katbertu od Lindisferna u čiji je kovčeg položeno najverovatnije 698. godine. Dimenzija je 96×136 mm i smatra se jednom od najstarijih knjiga.

Britanska biblioteka je knjigu kupila 2012. godine za 14,3 miliona dolara.


Magna karta – 21,3 miliona dolara

(Magna Carta Libertatum – The Great Charter of the Liberties / John Lackland)

Foto: Wikipedia

„Velika povelja sloboda“ je engleski ustavni dokument iz 1215. godine kralja Džona bez Zemlje i predstavlja prvi korak u dugogodišnjem procesu uspostavljanja vladavine ustavnog zakona. Tačnije, povelja predstavlja svojevrsni ugovor između kralja i grupe pobunjenih barona u kojem su potonjima garantuju prava koja se više ne mogu ograničiti vladarevom samovoljom.

Jovanovi naslednici na tronu štampali su svoje verzije povelje, a jedan primerak povelje iz vremena Kralja Edvarda I, objavljen 1297, prodat je 2007. godine američkom biznismenu Dejvidu Rubenštajnu za 21,3 miliona dolara.


Kodeks Lester – 30,8 miliona dolara

(Codex Leicester / Leonardo da Vinci)

Kodeks Lester

Originalni primerak beležnice Leonarda da Vinčija iz 16. veka kupio je Bil Gejts 1994. godine za 30,8 miliona dolara, čime je učinio najskupljom knjigom na svetu. Na 72 strane nalaze se skice i Leonardove naučne beleške o vodi, stenama, fosilima, vazduhu i svetlosti.

Od tridesetak naučnih dnevnika koje je Leonardo vodio, ovaj je najpoznatiji. Nazvan je „Kodeks Lester“ po Tomasu Kouku, grofu od Lestera, koji ju je kupio 1719. godine. Pre Bila Gejtsa vlasnik je od 1980. godine bio kolekcionar Armand Hamer. Gejts je ubrzo po kupovini beležnicu skenirao i omogućio da je vidi ostatak sveta.


Sve navedene knjige, a posebno one ne tako skoro prodate, danas imaju veću vrednost od navedene usled pada vrednosti dolara.