19. Motovun film festival

Karanović i Žilnik nagrađeni u Motovunu

Nagradu žirija FIPRESCI na 19. Motovun film festivalu dobio je film Mirjane Karanović „Dobra žena“.

19. Motovun film festival

Delo naše glumice i rediteljke zaslužio je priznanje zbog „izuzetne glume i režije“ i jer se na hrabar način bavi pitanjem ratnih zločina nad nevinim ljudima i unutrašnjim borbama moralno rastrgane žene. Nagradu je preuzela glumica iz filma Ksenija Marinković. Film „Dobra žena“ dobio je nadavno i Zlatnu arenu u Puli, u kategoriji manjinske koprodukcije.

Među laureatima ovog festivala je i reditelj Želimir Žilnik, kome je uručena nagrada „Maverik“, koja se dodeljuje autorima koji svojom inovativnošću šire granice filmskog izraza. Žilnik je tako postao prvi autor iz regiona koji je dobio to priznanje, i pridružio se Kenu Raselu, Teriju Džonsu, Ulrihu Zajdlu…

19. Motovun film festival

Glavnu nagradu Motovun film festivala osvojio je irsko-kubanski film Padija Bretnaka „Viva“, a posebno priznanje dodeljeno je ruskom filmu „(M)učenik“, u režiji Kirila Serebrenikova.

Najboljim kratkim filmom u selekciji „Motovunski kratki“, po izboru prošlogodišnje pobjednice Kintis Lundgren, proglašen je francuski film „Bezolovno“ reditelja Emanuela Tenenbauma.

Motovun je stari gradić u opštini Motovun u zapadnoj Istri, u Hrvatskoj, koji se razvio iz praistorijskog utvrđenja. Najstariji deo grada ima zidine iz 13. i 14. veka.

(V. N., Večernje Novosti / Artija.net portal, 1. avgust 2016.)