Jubilarni 50. Bitef

Bitef na leđima mahnitog bika

50. Bitef

Ovogodišnji, jubilarni 50. Bitef koji će pratiti podnaslov „Na leđima mahnitog bika” biće održan od 24. septembra do 2. oktobra. Bitefovskoj publici biće predstavljeno 12 predstava iz devet zemalja: Poljske, Kine, Austrije, Francuske, Nemačke, Libana, Singapura, Hrvatske i Srbije.

Dan pre svečanog otvaranja 50. Bitefa, odnosno 24. septembra, koji su njegovi organizatori nazvali „Prolog”, posvetili su prošlosti festivala. Funkciju „omaža” ima i poljska predstava „Kantor Downtown” Teatra Polski iz Bidgošča i ona je takođe deo zvanične selekcije, koja je „rekonstrukcija” čuvene predstave istorijske avangarde „Mrtvi razred” Tadeuša Kantora i bila je prikazana na 10. Bitefu.

Festival će svečano biti otvoren naredne večeri predstavom „6 &7” iz Kine koja spada u oblast savremenog plesa i to visokokonceptualnog. Pored najave brojnih iznenađenja koje će organizatori Bitefa ponuditi svojim poklonicima, na konferenciji za novinare, kojoj su pored ostalih prisustvovali i Ivan Tasovac, ministar kulture u tehničkoj vladi i Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu, izneti su i podaci o finansijama: Skupština grada Beograda kao osnivač izdvojila je iz svog budžeta za ovogodišnji Bitef 20 miliona dinara plus osam miliona za organizaciju Kongresa međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara, Ministarstvo kulture 15 miliona dinara, dok su inostrani prijatelji donirali dva miliona dinara.

– Tematsko-problemska linija jubilarnog, 50. Bitefa svodi se na katastrofu izbeglica, zatvaranje granica, podizanje zidova, evropski izolacionizam, neokolonijalni odnos zapadne prema drugim kulturama i društvima… Važno je istaći da predstave iz glavnog programa 50. Bitefa ne tretiraju ove teme samo na direktan način, već i da istražuju, problematizuju i osvetljavaju njihove uzroke – kaže Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa.

Činjenica da ova koncepcijska linija problematizuje odnose zapadnog s drugim društvima jedan je od razloga zašto su u programu 50. Bitefa zastupljene i predstave libanskih, kineskih, afričkih, singapurskih i indonežanskih umetnika. Drugi razlog jeste želja da se, u godini velikog jubileja, Bitef vrati svom izvornom međunarodnom karakteru, prevazilazeći evropski okvir koji je na festivalu dominirao poslednjih godina.

Važan doprinos ovom, zaista internacionalnom kontekstu pruža i činjenica da će prestižna Talija nagrada Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara, čiji se 28. kongres dešava u okviru ovogodišnjeg Bitefa, biti svečano dodeljena Femiju Osofisanu iz Nigerije, jednom od vodećih afričkih dramskih pisaca, reditelja i teoretičara.

Anja Suša, selektorka Bitefa podvukla je da joj je ovo poslednja selektorska sezona, i ukazala na originalnost dve nemačke predstave, „Saosećanje. Povest o mašinkama” i „Ambasador: nemačko-zapadnoafrički komad sa pevanjem”, austrijske „Urnebesna tama”, libanske „Jašući oblak”, hrvatske „Nad grobom glupe Evrope”, ali i singapurske „Softmachine”.

Njima treba dodati i ovogodišnju festivalsku produkciju, projekat „Sloboda je najskuplja kapitalistička reč” dramaturškinja Maje Pelević i Olge Dimitrijević, zasnovan na njihovom istraživačkom putovanju u Pjongjangu.

Ispitivanje „novih pozorišnih tendencija” na Bitefu uglavnom će se, kako smo obavešteni, svoditi na osvešćivanje činjenice da je u savremenoj umetnosti sve prisutnija hibridizacija formi, žanrova i stilova…

U glavnom programu biće projekata iz oblasti dramskog pozorišta, savremenog plesa, dokumentarnog teatra, predavanje-performans, video-instalacija… U kontekstu nacionalne izvođačke tradicije, izdvaja se i predstava „Samo moje” autorskog tandema Ana Dubljević i Igor Koruga. U okviru zvanične selekcije biće izvedeni i Sterijini „Rodoljupci” u režiji Andraša Urbana.

U sklopu obeležavanja jubileja organizatori 50. Bitefa pripremili su i brojne prateće sadržaje, pored ostalog tradicionalnu manifestaciju „Bitef na filmu”, ali i međunarodnu konferenciju „Bitef i kulturna diplomatija: pozorište i geopolitika” kojom će predsedavati Milena Dragićević Šešić i mnoge druge zanimljive programe.

(Borka Golubović-Trebješanin, Politika, 13. jul 2016.)