Od 17. do 31. jula u Arilju

Ariljska letnja muzička manifestacija – ARLEMM 2016

ARLEMM 2016

ARLEMM 2016 – Ariljska letnja muzička manifestacija biće održana od 17. do 31. jula u Arilju, čemu prethodi umetnički karavan manifestacije na trgovima pet gradova zapadne Srbije.

Putujući karavan umetničkih dela koji se sastoji od 18 audiovizuelnih instalacija i 36 fotografija, nastalih tokom trajanja Ariljske letnje muzičke manifestacije, jedinstvene smotre koja svim generacijama, a posebno mladima, uspešno približava klasičnu, duhovnu, tradicionalnu i džez muziku i kreativne stvaraoce, obišao je Ivanjicu. Ovih dana, od 22. juna do 2. jula, „ARLEMM – umetnički karavan“ nalaziće se na glavnom gradskom trgu u Čačku, a potom u Užicu od 2. do 9 jula, Požegi od 9. do 16. jula i Arilju u toku trajanja ARLEMM-a.

MISIJA PROJEKTA „ARLEMM – UMETNIČKI KARAVAN“

Predstavljanjem fotografija putem neuobičajenog umetničkog karavana, otvara se jedan novi pogled u stvarnost, a koji na najbolji način može biti upotpunjen izgradnjom međusobnog poverenja i podrške. Na taj način se doprinosi izgradnji novog ciklusa širenja ciljeva koje ima klasična muzika i umetnost, što bi uslovilo napredak socijalnih i duhovnih karakteristika mladih, a to bi ujedno bio glavni cilj i misija.

Ideja MUZIKUS-a je da od zapadne Srbije napravi kulturni centar i prestonicu kulture tokom letnjeg perioda. Pored toga što okupljamo najbolje umetnike i muzičare, težimo da stanovništvu pružimo mogućnost posete vrhunskim umetničkim događajima i na taj način, kod njih, izgradimo svest o pravim kulturnim vrednostima.

Projektom „ARLEMM – umetnički karavan“ nastojimo da fotografijama prenesemo poruku celoj Zapadnoj Srbiji, putem „uhvaćenog trenutka“, talenata i zvuka koji se vidi.

Prikazivanjem izložbe fotografija „ARLEMM – umetnički karavan“ šalje se jaka poruka koju ovaj projekat nosi u sebi. S obzirom da se pedagoški rad u okviru projekta ARLEMM odigrava u četiri zida, ovo je mogućnost da šira javnost vidi rad, posvećenost, razvijanje i rađanje talenata, umetnosti, reakcije dece i reakcije profesora.

Projektom „ARLEMM – umetnički karavan“ nastojimo da u ljudima probudimo emocije i podstaknemo ih na razmišljanje. Ono što je najlepše u umetnosti koju stvaramo ovim putem su dela koja ostaju posle nas. To je trag koji ostaje nekada i negde zabeležen. Fotografije nastale tokom trajanja projekta ARLEMM su trenutak nečije inspiracije. Sa jedne strane, to je trenutak sačuvan za večnost, a sa druge jedinstven i lepo upakovan delić sekunde koji na svakog posetioca ostavlja jedinstven i neponovljiv utisak.

Svečano otvaranje ovogodišnje Ariljske letnje muzičke manifestacije obeležiće nastup poznatog violiniste Stefana Milenkovića, dok je svečano zatvaranje 31. jula rezervisano za pevačicu pravoslavne duhovne muzike Divnu Ljubojević.

Na „ARLEMM art festivalu“, trodnevnom muzičkom događaju u okviru manifestacije, koji se održava na nekoliko prelepih i inspirativnih lokacija, od ostrva Uski Vir na reci Rzav do porte Crkve Svetog Ahilija, čija se lepota može porediti sa najznačajnijim svetskim spomenicima kulturne i istorijske baštine, biće održano niz koncerata, javnih časova i predavanja sa ciljem okupljanja umetnika, obavljanja muzičke edukcije mladih i prepoznavanja talenata. Tako da će na rečnom ostrvu Uski Vir 29. jula nastupiti gitarski dvojac Miroslav Tadić i Vlatko Stefanovski, a sutradan „Miško Plavi trio” u sastavu Miško Plavi, Vasil Hadžimanov i Srđan Dunkić Džoni, uz gostovanje mlade trubačke zvezde iz Arilja Danijele Veselinović.

Na organizaciji festivala ARLEMM, s ciljem da se mladi i šira publika zainteresuju za prave kulturne vrednosti, istrajava umetnička porodica Mladenović, obrazovana na svetskim konzervatorijumima.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo za kulturu, opština Arilje, Crkvena opština i Narodna biblioteka Arilje, SOKOJ, a partneri su Vesna Grbović i prijatelji ARLEMM u SAD.