Od 24. do 26. juna

45. „Ex Teatar Fest“ u Pančevu

Od 24. do 26. juna u organizaciji Doma omladine Pančevo, 45. put biće održana manifestacija „Ex Teatar Fest“, koja za cilj ima promociju eksperimentalnog teatra i teatarskih formi.

45. „EX Teatar Fest“ u Pančevu

Decenijama unazad Dom omladine Pančevo uspešno sarađuje sa neafirmisanim i afirmisanim pozorišnim istraživačima, sa ciljem da publici predstavi autentične eksperimentalne predstave.

Ove godine, za 45. izdanje festivala, selektorski dvojac Milan Mađarev i Jovan Popović odabrao je sedam predstava od kojih će se pet naći u centralnom programu koji se održava od 24. do 26. juna na više lokacija u Pančevu.

U skladu sa festivalskom tradicijom, centralni pozorišni program upotpuniće dve radionice – jedna namenjena osnovnoškolcima i druga za mlade stvaraoce i umetnike.

Selektori, tragajući za predstavama koje se nalaze na tragu eksperimenta u teatru, primetili su da mnoge predstave repertoarskih pozorišta u Srbiji koketiraju sa eksperimentom, koristeći elemente forum pozorišta, pozorišta participacije ili verbatim teatra, u želji da privuku novu i zadrže staru publiku.

Sledstveno tome nastaju prividno hrabre predstave, ali bez rizika, iznenađenja, opasnosti, zavođenja i tragalaštva, konsatovali su Popović i Mađarev. Oni su odlučili da ovogodišnji slogan festivala bude „Potencijali eksperimenta“ i da ponude svoje viđenje eksperimenta u pozorištu sa idejom da pokušaju da vrate deo nezaboravne atmosfere Festivala malih i eksperimentalnih scena u Pančevu.

Izabrane predstave, prema njihovim rečima, ispituju potencijale igre, glume, snova, cirkusa, teatra pokreta, plesa, izdržljivosti i odnosa lik-glumac. „Ovogodišnja selekcija nije puki zbir najboljih eksperimentalnih predstava nove produkcije, već naša zajednička autorska antologija“, naglasili su oni. Na programu će biti predstava „Posle kvarteta“ po motivima „Kvarteta“ Hajnera Milera i izvođenju „Bele senke“, monodrama „Ko je to?“ Marka Vukosava i Akademije umetnosti iz Banjaluke, zatim komad „Žaba“ po tekstu Geze Čata (Senćansko-mađarsko kamerno pozorište).

Publika će imati priliku da pogleda i plesno-cirkusno-pozorišni komad „Upakovane“ Otvorenog pozorišta Doma kulture Studentski grad i „Cirkusfere“, kao i predstavu „Čudna petlja“ Simona Grabovca i Šandora Šuranjija, rađenu u koprodukciji Pozorišnog udruženja „Letnji bioskop“, Pozorišta „Deže Kostolanji“ i Kulturnog centra Novog Sada.

Program festivala:

Petak, 24. jun

Dvorana „Apolo” Doma omladine Pančevo u 19 časova
Predstava „Posle kvarteta” / Bela senka

Sala Ateljea mladih, Dom omladine Pančevo u 21 čas
Monodrama „Ko je to?” Marka Vukosava / Akademija umjetnosti u Banjoj Luci

Subota, 25. jun

Dvorana „Apolo” Doma omladine Pančevo u 20 časova
Predstava „Žaba” / Senćansko-mađarsko kamerno pozorište

Nedelja, 26. jun

Dvorana „Apolo” Doma omladine Pančevo u 19 časova
Plesno-cirkusno-pozorišni komad „Upakovane” / Otvoreno pozorište DK „Studentski grad” i „Cirkusfera”

Dvorana Kulturnog centra Pančeva u 21 čas
Pozorišna predstava „Čudna petlja” Simona Grabovca i Šandora Šuranjija / Pozorišno udruženje „Letnji bioskop”, Pozorište „Deže Kostolanji” i Kulturni centar Novog Sada

(Tanjug / B92 / Artija net portal, 22. jun 2016.)