Internacionalni festival alternativnog i novog teatra

43. INFANT u Novom Sadu

43. INFANT

43. Internacionalni festival alternativnog i novog teatra biće održan od subote 25. juna do petka 1. jula u Novom Sadu.

Početku festivala prethodio je program „U susret festivalu“, u četvrtak 23. jula od 21:30 u Zmaj Jovinoj ulici, kod spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju, viđen je performans na štulama „Inspiracija“, a u petak 24. juna od 21:30 na Trgu Republike performans sa vatrom „Vatreni krugovi“, u izvođenju Centra za razvoj cirkuskih umetnosti „Ludifiko“.

43. INFANT - U susret festivalu

POŠTO SLOBODA?

Možda je postalo suvišno u današnjem svetu postaviti pitanje: ima li sloboda cenu? Pitanje je samo: kolika je ta cena? Šta gubimo, šta dobijamo, šta smo spremni da žrtvujemo, čega da se odreknemo, koga ili šta da izneverimo. Ili smo pak spremni da platimo visoku cenu, ali da sačuvamo svoju slobodu i integritet. U senci bujanja desničarskih struja u Evropi, u senci terorističkih napada, talasa izbeglica, društvenih malverzacija, surovih poslodavaca…, kolika je i kakva je ta sloboda. Ona koja se, ako ste prestupnik, može kupiti od sudije ili od vršioca vlasti. I ona koja se može kupiti ćutanjem i pokoravanjem.

U ovogodišnjoj selekciji Infanta Šekspir, Toler, Ibzen, Vegel… sa jedne, i Torbica, Mladenović, Estaras, Koležnik, Urban… sa druge strane, preispituju lične i društvene mehanizme koji uslovljavaju slobodu pojedinca i iskušavaju njegovu savest.

Ibzenova junakinja Heda Gabler pokazuje da nesloboda takođe ima visoku cenu. U inscenaciji Mateje Koležnik i izvođenju ansambla SNG Maribor, mi iza staklenog zida, prisustvujemo laboratorijskoj analizi likova i njihovih međusobnih odnosa. Živeći u čežnji i praznini, zarobljena u konvencijama i društvenim normama, glavna junakinja reši da izvrši samoubistvo.

Takvu sudbinu u stvarnom životu imao je i veliki nemački pisac Ernst Toler, koji kaže da ljudski rod „tišti dvostruka nevolja: nevolja data ljudskim životom i nevolja data nepravdom društvenog sistema.“ U njegovom uverenju učvrstila bi ga i činjenica da je neoliberalni jaz između siromašnih i bogatih iz godine u godinu sve veći, te da se društvena nepravda očigledno ne može iskoreniti. U uzbudljivoj postavci Tolerovog čuvenog dela „Slučaj Hinkeman“, sa ansamblom Zagrebačkog ZKM-a, mladi Igor Vuk Torbica kreira mračnu, snažnu, uznemirujuću predstavu. U njoj dolazi sasvim do izražaja Tolerova ogoljena ekpresionistička poezija o mladom ratnom invalidu, pa uz svedene i promišljene režijske postupke prenosi publici snažnu antiratnu poruku.

Beskompromisni autor Andraš Urban u predstavi „What is Europe?“ u izvođenju teatra MESS iz Sarajeva, bavi se pitanjem koliko su političke ideje i odluke evropskih lidera u sprezi sa njenim istorijskim i kulturnim nasleđem. Da li se proklamovane slobode i prava podudaraju sa evropskom političkom praksom? Kroz sudbine malih, običnih ljudi traži se odgovor na pitanja, gde nas je odvelo potrošačko društvo, kako će se pomiriti Evropa i islam, levica i liberali… Možemo li biti slobodni uz promotere ideje otvorenog društva, koji ćute i čekaju da desnica i lažni tradicionalisti odrade za njih neke prljave poslove.

Bojan Đorđev u svojoj predstavi-hepeningu „Budućnost pročitana u betonu i kamenu“ ispituje gde je Sloboda izvojevana u NOB-u, da li je preživela i u kom obliku? Autor u svom nadahnutom monologu na početku predstave implicira da komunizam nije samo naša prošlost, već i naša budućnost. Na trenutak vam se učini da biste u to mogli i da poverujete, jer je očigledno ljudska težnja za pravednijim društvom, koliko utopistička, toliko i neuništiva.

Još jedan društveno agažovani projekat progovara o varljivosti slobode, o revoluciji i političkom prevratu koji se kompromituje i propada, potirući istinske principe demokartije.

Postavljajući čuvenu Šekspirovu dramu o Juliju Cezaru, Kokan Mladenović ukazuje na krah plemenitih revolucionarnih ideja do koga dolazi u susretu sa ljudskom pohlepom i vlastoljubljem.

Infant ove godine predstavlja i rad značajne evropske autorke Lisi Estaras. Lisi je koreografkinja čuvene francuske trupe C de la B, a u saradnji sa eminentom belgijskom autorkom Ašeljen Parolin izvodi svoj solo komad „La Esclava“, svojevrsnu autorsku introspekciju u kojoj ispituje svoj odnos prema istoriji i svetu. Istovremeno ranjiva i snažna, ona kopa po svojim sećanjima, i kroz onirične scenske slike gradi orignalni plesni jezik.

INFANT će otvoriti predstava „Samo moje“, projekat naših vodećih autora nezavisne plesne scene Ane Dubljević i Igora Koruge, zatim tu su i „Konstelacije“ Saše Milosavić Dejvis, potom „Čudna petlja“ Deneša Debreija, kao i mono opera Marjana Nećaka, makedonskog kompozitora i reditelja koji baveći se Gogoljevim „Dnevnikom jednog ludaka zaključuje“ – „Svako ko se bori za normalnost ispada lud“.

Dobro došli na INFANT.

Jelena Kajgo, selektorka

Program festivala:

SUBOTA, 25. jun
20.00 Svečano otvaranje – Ana Dubljević i Igor Koruga (Srbija): SAMO MOJE, SNP, Scena „Pera Dobrinović“ (55’)
21.00 Okrugli sto o predstavi „Samo moje“, KCNS, Klub „Tribina mladih“
21.30 „Susret“, otvaranje izložbe, KCNS, Klub „Tribina mladih“
22.00 Altnsart / Infantfuzija / koncert „Sve u moje vreme“, JAL (Josip A Lisac) bend (Srbija), KCNS, Letnji bioskop

NEDELJA, 26. jun
19.00 Grad Teatar City Budva, Centar za kulturu Svilajnac i Narodno pozorište Sombor (Crna Gora/Srbija): JULIJE CEZAR, SNP, Scena „Pera Dobrinović“ (100’)
21.00 Slovensko narodno gledališče Maribor (Slovenija): HEDA GABLER, SNP, Scena „Jovan Đorđević“ (75’)
22.30 Okrugli sto o predstavi „Julije Cezar“, KCNS, Klub „Tribina mladih“

PONEDELJAK, 27. jun
11.00 Okrugli sto o predstavi „Heda Gabler“, KCNS, Klub „Tribina mladih“
20.00 Pozorište „Deže Kostolanji“, Pozorišno udruženje „Letnji bioskop“, Kulturni centar Novog Sada (Srbija): ČUDNA PETLJA, Novosadsko pozorište (80’)

UTORAK, 28. jun
11.00 Okrugli sto o predstavi „Čudna petlja“, KCNS, Klub „Tribina mladih“
19.00 Međunarodni teatarski festival MESS – Scena MESS Sarajevo (BiH): WHAT IS EUROPE? SNP, Scena „Jovan Đorđević“ (90’)
21.00 Pozorište Atelje 212 (Srbija): KONSTELACIJE, SNP, Kamerna scena (75’)
22.30 Okrugli sto o predstavi „Konstelacije“, KCNS, Klub „Tribina mladih“

SREDA, 29. jun
11.00 Okrugli sto o predstavi „What is Europe?“, KCNS, Klub „Tribina mladih“
20.00 Moving Music Theatre (Makedonija): DNEVNIK JEDNOG LUDAKA, KCNS, Velika sala (60’)
22.00 Altnsart /Infantfuzija / koncert „nemogunećuneznamineželim“, Grejt bend (Srbija), KCNS, Letnji bioskop

ČETVRTAK, 30. jun
11.00 Okrugli sto o predstavi „Dnevnik jednog ludaka“, KCNS, Klub „Tribina mladih“
19.00 Teorija koja Xoda – TkH / DasArts (Srbija/Holandija): BUDUĆNOST PROČITANA U BETONU I KAMENU, SNP, Scena „Pera Dobrinović“ (120’)
21.30 Zagrebačko kazalište mladih (Hrvatska): HINKEMAN, SNP, Scena „Jovan Đorđević“ (135’)

PETAK, 1. jul
11.00 Okrugli sto o predstavama „Budućnost pročitana u betonu i kamenu“ i „Hinkeman“, KCNS, Klub „Tribina mladih“
19.00 Ayelen Parolin & Lisi Estaràs (Belgija): LA ESCLAVA, SNP, Scena „Pera Dobrinović“ (40’)
22.00 Proglašenje pobednika – Altnsart / Infantfuzija /koncert „The Ride! EP Launch“, Don’t Touch Anything ::: DTA bend (Srbija), KCNS, Letnji bioskop