Od 16. do 22. jula na Paliću

23. Festival evropskog filma „Palić“

23. Festival evropskog filma „Palić“

Festival evropskog filma na Paliću održaće se od 16. do 22. jula po 23. put.

Uručenjem nagrada „Aleksandar Lifka” rediteljima Slobodanu Šijanu i Ulrihu Sajdlu (Austrija) za doprinos evropskom filmu 16. jula na Letnjoj pozornici u Paliću počeće 23. festival evropskog filma. Dvojica reditelja zajedno će proglasiti festival otvorenim, a zatim će uslediti projekcija dokumentarca „Požar na moru” Đanfranka Rozija, ovogodišnjeg dobitnika berlinskog „Zlatnog medveda”, najavljeno je na konferenciji za novinare u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Do 22. jula, u glavnom takmičarskom programu, biće prikazano još 13 filmova od kojih 12 u konkurenciji za nagrade, među kojima i domaći „Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića. Za palićka priznanja, između ostalih, nadmetaće se: ruski „Zoologija” Ivana Tverdovskog, danski „Demon pod reflektorima” Nikolasa Vindinga Refna, mađarski „Ubica čistog srca” Atile Tila, nemački „Toni Erdman” Maren Ade, „Preko planina i polja” izraelskog reditelja Erana Kolirina, poljski „Ljubav je gorka” Tomaša Vasilevskog, „Tihi zaliv” Bruna Dimona, finski „Najsrećniji dan u životu Olija Makija” – proglašen najboljim filmom kanske selekcije „Izvestan pogled” i rumunski „Matura” Kristijana Munđijua, koji je u Kanu nagrađen za režiju.

Većina filmova, prema rečima selektora Petra Mitrića, bavi se odnosom roditelja i dece, a bitna vezivna nit im je i tema sloboda koje su davno osvojene, a na koje je zaboravljeno.

Autori ovih filmova i glumci biće gosti festivala na Paliću, a o nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri u kom će raditi, između ostalih, naš reditelj Stefan Arsenijević i turska rediteljka Ješim Ustaoglu.

U drugom takmičarskom programu „Paralele i sudari”, fokusiranom na kinematografije jugoistočne Evrope, uvršćeni su: mađarski „Put ljiljana” Benedeka Fligaufa, ruski „Hladni talas” i „Krpeni savez”, rumunski „Nezakonito” Adrijana Sitarua, srpski dokumentarac „Dubina dva” Ognjena Glavonića i, van konkurencije, takođe domaći „Vlažnost” Nikole Ljuce. O nagradama će odlučivati tročlani žiri u kojem će biti i naša saradnica iz Beča – Marina Rihter.

U fokusu na kinematografije Baltika, između ostalih, biće prikazani: litvanski „Sangailino leto” i estonski „Dani koji su se zbili”. Program „Novi mađarski film” okuplja sedam dela, među kojima i „Dete srede” Lili Horvat. I ove godine publiku očekuju selekcije „Mladi duh Evrope” i „Eko dokumentarci” uz koje će biti organizovana i panel diskusija o poboljšanju stanja Palićkog jezera i njegove okoline.

Drugu godinu zaredom biće priređena radionica filmske kritike, sa nastojanjem da Palićki festival postane mesto okupljanja kritičara, urednika i novinara, kako bi svoja znanja i iskustva preneli mladim filmskim, novinarskim snagama iz regiona. Biće održana i panel diskusija na temu savremene filmske kritike u Evropi.

Biće priređena izložba „Mala čitanka vojvođanskog konceptualizma”, kao i koncert simfonijskog orkestra „Vu orkesta” iz Amsterdama koji će svirati 17. jula na Velikoj terasi u Paliću.

U susretu sa novinarima, predsednica Saveta Palićkog festivala Mira Banjac rekla je da su „u ovom teškom vremenu sa dosta mudrosti uspeli da dovedu festival do početka i daju mu značaj kakav zaslužuje kao pravi evropski festival”. Ona je skrenula pažnju da se ta odrednica „evropski” danas pripisuje raznim filmskim smotrama.

(Ivan Aranđelović, Politika, 7. jul 2016.)